Vandaag gaf operazangeres Tania Kross op basisschool De Triangel in Amstelveen de eerste muziekles met nieuwe muziekmethode Kazoo. Kazoo, een initiatief van Het Koninklijk Concertgebouw in samenwerking met uitgeverij Blink, maakt het leerkrachten makkelijker en leuker om inspirerende en interactieve muzieklessen te geven. Het lespakket is vernieuwend door de nieuwste digitale tools en de samenwerking met topartiesten als Martin Garrix, Marco Borsato en Nielson. Het is de eerste methode die artiesten digitaal de klas in brengt, volledig digitaal werkt én leerkrachten voorbereidt op muzikale interactie met de leerling. Internationaal is Kazoo ook al opgevallen: vanavond ontvangt Blink in Berlijn voor Kazoo de prestigieuze Comenius Award, een prijs voor concepten die uitblinken op het gebied van didactiek en ICT.
De combinatie van digitale innovatie in lesmethodiek en materiaal van internationale artiesten, geïnitieerd door een gerenommeerd muzikaal instituut als Het Concertgebouw, is vernieuwend in het onderwijs. Zo kunnen leerlingen met behulp van de digitale muziekstudio hun eerste eigen muzikale meesterwerk maken. Blink-directeur Jorien Castelein: “Digitalisering biedt grote mogelijkheden voor muziekonderwijs. Via een digibord en tablet kun je muziek en de meest bijzondere musici letterlijk in de klas brengen. We zoeken daarbij voortdurend verbinding met allerlei prachtige initiatieven die er al zijn. Samen muziekonderwijs in Nederland naar het allerhoogste internationale niveau tillen. Dat is ons doel.” Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw, wil samen met uitgeverij Blink en de topartiesten het verschil maken: “Wij dragen muziekonderwijs een warm hart toe en willen leerlingen de rijkdom van muziek laten beleven. Nu en in de toekomst.”
Co-creëren maakt innovatief muziekonderwijs
De Kazoo-lessen sluiten aan op het recentelijk ontwikkelde Leerplankader voor kunstzinnige oriëntatie van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Al 2800 leerkrachten testten de Kazoo-lessen met succes. “Het geeft mij de rust leerlingen te bieden wat nog onveilig voelt voor mezelf. Je wordt door het digibord en de lesvoorbereidingen begeleid naar een einddoel en dat einddoel is echt fantastisch.” Blink en Het Concertgebouw ontwikkelden de methode volledig in co-creatie met leerkrachten en leerlingen. Het pakket is opgebouwd uit een digitale doorlopende leerlijn. Dit maakt de methode geschikt voor groep 1 tot en met 8. Binnen Kazoo is aandacht voor alle stijlen van muziek, van pop- en wereldmuziek tot dance, jazz, blues en klassiek en voor alle muzikale dimensies. Leerkrachten krijgen tools voor het digibord en de tablets, en uitgebreide lesvoorbereidingsbladen aangereikt. De leerlingen kunnen zelf aan de slag met lessen maar gaan ook aan de slag met sterk innovatieve tools als de Kazoo Muziekstudio. Kazoo biedt hiermee zowel leerkracht als leerling muzikale interactie en creativiteit.
Laagdrempelig en instapklaar
De proeflessen voor groep 3/4 en 7/8 zijn nu al beschikbaar en na de zomer zijn de lessen voor groep 5/6 beschikbaar. Blink biedt met Kazoo een methode die laagdrempelig inzetbaar en instapklaar is voor iedere leerkracht. Om leerkrachten de kans te geven te wennen aan de wekelijkse muziekles en te voldoen aan de leerdoelen van het SLO Leerplankader kunstzinnige oriëntatie verschijnt Kazoo de komende twee jaar gespreid. Op deze manier kunnen zowel leerkracht als leerling de muziekkennis in de komende twee jaar opbouwen en worden complexere leerdoelen zoals bijvoorbeeld grafische notatie en meerstemmige zang voor elke leerling en leerkracht haalbaar.
Muziekonderwijs essentieel voor ontwikkeling kind
Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vraagt om meer muziekonderwijs. Met haar vindt 85 procent van de Nederlanders muziekonderwijs van belang, aldus de minister. Ook de wetenschap onderschrijft het belang van muziekeducatie in het basisonderwijs. Onderzoek van Professor Erik Scherder, neuropsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, toont aan dat kinderen van muziek motorisch, visueel, auditief en emotioneel leren. “En dat allemaal in hersenen die nog in ontwikkeling zijn: het is top als je die al vroeg uitdaagt en verrijkt. Muziek is bij uitstek verrijking,” licht Scherder toe in de #tijdvoormuziek-campagne van Het Concertgebouw. Blink en Het Concertgebouw voldoen met Kazoo aan Bussemakers wens en brengen kinderen de verrijking in hun leerproces. Van de ontleding van een dancehit tot akkoorden uit een Mahlersymfonie: leerlingen verlaten met een brede muziekkennis en –kunde de basisschool.
Campagne ‘Tijd voor muziek’
In aanloop naar de lancering van Kazoo startte Het Concertgebouw de campagne #tijdvoormuziek. In korte films leggen onder anderen Chantal Janzen en Jaap van Zweden uit waarom muziekles belangrijk is voor kinderen. Het Concertgebouw en de top van de Nederlandse artiestenwereld tonen hiermee hun betrokkenheid bij muziekeducatie, vanuit de overtuiging dat ieder kind recht heeft op muzikale ontwikkeling. DJ Hardwell kreeg geen muziekles op zijn basisschool: “Ik vind dat muziek een basisvak is en in het lessenpakket moet worden opgenomen. Muziek is net zo belangrijk als ademhalen voor mij.” Dirigent Jaap van Zweden beaamt dat: “Muziek zou een ingrediënt moeten zijn voor jonge mensen, van waaruit ze een beter bestaan kunnen opbouwen.”
Financiering Kazoo
Kazoo wordt gefinancierd door private fondsen waaronder het Gieskes-Strijbis Fonds, VSBfonds, Fonds 21, VandenEnde Foundation, de Freek en Hella de Jonge Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Prinsenhaven Fonds, het Bredius Fonds, het Sayers Fonds, het Willem Gehrels Muziek Fonds, het Fonds Henri Fock, Stichting De Weille Ogier, Het Concertgebouw Fonds en Blink.