Evolutie in het schrijfonderwijs: los schrift

redactie
17 januari 2013
2 min

Op NOTintroduceert Noordhoff Uitgevers een evolutie in schrijfonderwijs: los schrift. Verbonden schrift heeft jarenlang zijn diensten bewezen. Toch is dit schrift niet voor elk kind geschikt. Steeds meer kinderen hebben moeite met het verbonden schrift. Voor hen heeft de schrijfmethode Schrijven in de Basisschool de  oplossing: los schrift vanaf groep 3.


 


Leerkrachten hebben in marktonderzoek aangegeven dat volgens hen 25 tot 30% van de leerlingen uit groep 3 moeite hebben met het verbonden schrift. Deze leerlingen zouden het schrijven beter kunnen aanleren met een niet-verbonden schrift. Toch vindt een ruime meerderheid van de leerkrachten dat verbonden schrift de voorkeur heeft voor het aanleren van een goed leesbaar, snel geschreven, persoonlijk handschrift. Noordhoff Uitgevers, met meer dan 50 jaar ervaring in het schrijfonderwijs, speelt hier op in door een leergang los schrift aan de schrijfmethode Schrijven in de basisschool toe te voegen.


 


Corrie van Eerd-Smetsers, ontwerper van het letterfont en auteur van de methode Schrijven in de basisschool, is enthousiast over de nieuwe leergang: ‘De teksten in de schriftjes zijn identiek aan die van het verbonden schrift. Op deze manier kunnen kinderen, die het verbonden schrift niet aankunnen, de schrijfles blijven volgen. Het kind wordt geen buitenbeentje’. Voor de leerkracht blijft de opzet van de les gelijk en de minimale didactische aanpassing voor de letters wordt duidelijk omschreven.


 


Los schrift is overigens anders dan het zgn. blokschrift, het schrift dat tot nu toe werd gebruikt voor kinderen die moeite hebben met schrijven. ‘Los schrift kent, anders dan blokschrift, de voordelen van het verbonden schrift: de letters worden in een doorgaande beweging geschreven en zijn rechtshellend. Dit bevordert het snel schrijven’, aldus Corrie. De letters van Los schrift vari

Gerelateerde artikelen