Netwerk VR in het gespecialiseerde onderwijs
In Vives Magazine 157 van december 2017 deelden we al eens uitgebreid een artikel over de meerwaarde van de inzet van Virtual Reality (VR) voor leerlingen in het gespecialiseerde onderwijs. Er komen regelmatig vragen over VR bij de expert- en netwerkgroep Gewoon Speciaal ICT binnen. Inmiddels is er een WhatsAppgroep waar steeds meer collega’s zich bij aansluiten. Binnen deze groep worden handige tips en tricks gedeeld, vragen gesteld en zijn collega’s met elkaar in gesprek.
Didactische en pedagogische voordelen van VR
We zien diverse didactische en pedagogische voordelen van VR voor leerlingen in het gespecialiseerde onderwijs. VR stimuleert bijvoorbeeld het leren doordat er gebruik gemaakt wordt van de kracht van visualiseren. Omgevingsprikkels worden beperkt en leerlingen zijn actiever betrokken. VR is een moderne en aantrekkelijke mogelijkheid waardoor leerlingen actiever betrokken zijn en vaardigheden gemakkelijker aanleren. Ze doen nieuwe ervaringen op en werken aan hun zelfvertrouwen. Op verschillende plekken zien we mooie initiatieven rondom VR in het gespecialiseerde onderwijs ontstaan.
Mooie voorbeelden
Een aantal mooie voorbeelden van wat er al is gedeeld:
Vraag: “Hoi allen, een collega van mij wil VR in gaan zetten om leerlingen hun angsten te laten overwinnen tijdens de gymles. Denk hierbij aan het lopen over een balk. Hebben jullie ervaring met een programma waarin zij deze situatie met behulp van een 360-graden camera na kan bootsen en in kan zetten met een VR-bril?”
Reactie: “Je zou eens kunnen kijken bij PlaygroundVR. Deze mannen hebben een VR-speelplaats ontwikkeld voor kinderen in ziekenhuizen. En ook zijn zij bezig met beweging in gymzalen in VR.”
Vraag: “Heeft iemand tips voor het schoonmaken van VR-brillen?”
Reactie:
- Wij gebruiken reinigingsdoekjes voor de soft kant en digibord spray voor de lenzen.
- Ik gebruik speciale brillen spray van de opticien. Dat ontvet goed.
- Volgens mij is het isopropyl alcohol.
- Brillendoekje, Glassex, dat soort dingen. Zolang je het maar niet echt nat maakt.
- Handig zijn de hygiënische wegwerpmaskers die tussen het voorhoofd en de VR-bril geplaatst worden en ervoor zorgen dat de bril schoon blijft.
Online is er steeds meer lesmateriaal te vinden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op VR binnen Wikiwijs en LessonUp. Daarnaast zijn er ook trendwatchers en influencers die regelmatig aandacht besteden aan mogelijkheden voor leerlingen met een speciale ondersteuningsbehoefte. Richard van Hooijdonk deelt in zijn blogs bijvoorbeeld een artikel over hoe Virtual Reality mensen met autisme helpt door de sociale wereld te navigeren.
Heb je ook interessante voorbeelden? Deel deze dan vooral met ons via onze sociale media kanalen!
Gewoon Speciaal ICT
Gewoon Speciaal ICT is het landelijk netwerk en de expertgroep van en voor professionals in het onderwijs aan leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Deelnemers delen kennis en ervaring waarbij ICT als middel ingezet wordt.
Kijk voor meer informatie op de website gespecialiseerdonderwijs.nl/expertgroep/gewoon-speciaal-ict en onze sociale media kanalen.
Thierry Koningstein en Elle Peters