Minister Jet Bussemaker van OCW geeft op 23 april 2015 in aanwezigheid van 100 meisjes het startschot voor Girlsday bij verpakking & display producent Smurfit Kappa Zedek in Deventer. Girlsday is bedoeld om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT. In heel Nederland openen ruim 300 bedrijven hun deuren voor 8.500 meisjes van 10-15 jaar.
Bij Smurfit Kappa Zedek maakt minister Bussemaker het winnende ontwerp bekend van een kartonnen Virtual Reality-bril, waarna zij Girlsday 2015 samen met de winnaressen op spectaculaire wijze opent. De meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs volgen vervolgens workshops over onder andere het drukproces, het ontwerpen van kartonnen displays en robotica.
Presentator Jetske van den Elsen praat in Overijssel met onder meer met Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van de provincie Overijssel en landsdeeltrekker Techniekpact Oost: ‘Er zijn in Overijssel veel bedrijven die interessante producten ontwikkelen waar ze technisch opgeleide meisjes en jongens voor nodig hebben. Die bedrijven kunnen daardoor goed ondernemen, innovatief blijven en vooral: banen bieden! Ik ben daarom ook erg trots dat de kick-off van de landelijke Girlsday in Overijssel plaatsvindt. Wij zijn een echte high tech regio en bieden volop kansen voor meisjes die willen kiezen, leren en werken in de techniek.’
Bij deze kick-off werkt VHTO nauw samen met provincie Overijssel, TechYourFuture en Platform Techniek Stedendriehoek. Karin Sluis, CEO Witteveen+Bos en onlangs verkozen tot meest krachtige persoon in de infrasector, vertelt de aanwezige meisjes over haar inspiratie en motivatie voor techniek en het ingenieursvak.
In alle provincies
Niet alleen in de provincie Overijssel ontmoeten meisjes vrouwelijke professionals, maar door heel Nederland gaan ruim 8.500 meisjes aan de slag met (interactieve) workshops bij ruim 300 bèta-, technische en ICT-bedrijven en -afdelingen. Zo nemen meisjes in een zwembad in Noord-Holland de waterkwaliteit onder de loep, sleutelen Gelderse meisjes aan scootmobiels bij een rolstoelbouwer en ontwikkelen meisjes in Zuid-Holland de ultieme bioscoop. In het noorden van het land nemen meisjes de Voedsel en Warenautoriteit onder de loep. In het zuiden doen meisjes chemische proefjes bij Sabic.
Doekle Terpstra, aanjager Techniekpact, brengt in Rotterdam een bezoek aan IT-bedrijf CGI, waar meisjes robots leren programmeren. Het Techniekpact moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terugdringen. In Nederland kiezen te weinig jongeren en vooral te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. Girlsday is één van de activiteiten van VHTO om de participatie van meisjes in deze sectoren in Nederland te vergroten.