Het Ei van Columbus stimuleert ondernemerschap bij jeugd

redactie
15 januari 2009
2 min

Om wetenschap, techniek en ondernemerschap in de regio Brainport te stimuleren, werken stichting BizWorld, Fontys Hogescholen en de gemeente Eindhoven mee aan Het Ei van Columbus. Dit is een nieuw tv-programma van de TROS waarin kinderen een zelfbedacht idee uitwerken tot een product. De eerste uitzending is op 17 januari om 19.45 uur te zien op Nederland 3.
 

Het doel van het programma is dat kinderen hun ideeën als echte ondernemers op de markt moeten gaan zetten. Wat te denken van een alarmportemonnee, de blindengeleide schoen of de pratende buspaal? Tijdens het programma ontvangen de kinderen tips van de jury. Samen met een eigen coach krijgen ze de mogelijkheid hun idee uit te werken, van concept tot een echt bedrijf.

Ze worden hierbij ondersteund door experts op diverse gebieden, bijvoorbeeld productiemethoden, materiaalkennis en marketing. De ondernemers in de dop ontwerpen hun eigen logo, bedenken een slogan en onderzoeken hoe hun product het beste te verkopen is. De presentatie van het programma is in handen van Yolanthe Cabau van Kasbergen. De opnames hebben grotendeels in Eindhoven plaatsgevonden.

Eigen bedrijf
Het initiatief voor het programma komt van de stichting BizWorld. Deze stichting zet voor leerlingen van groep acht van de basisschool een simulatielesprogramma in dat hen leert een eigen bedrijf op te zetten. Het doel hiervan is het stimuleren van ondernemerschap bij jonge kinderen. In hun zoektocht naar adoptiebedrijven kwam BizWorld op het idee om het lesprogramma om te zetten in een tv-format. Via deze weg hopen ze voldoende nieuwe bedrijven te vinden die een basisschool willen adopteren.

Coaching door Fontysstudenten
Zestien studenten van Fontyspabo’s in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Limburg coachen de kinderen bij het bereiken van hun doelen. Ook ondersteunen zij de kinderen bij het vinden van experts die hen verder kunnen helpen bij de concretisering van hun idee. Fontys stelt naast de coaches ook deze experts op het gebied van ict, techniek en marketing beschikbaar en de kinderen mogen gebruik maken van de faciliteiten bij verschillende Fontysvestigingen. Medewerkers van Fontys in Venlo maken de prototypes van de producten die de jonge ondernemers hebben bedacht.

Talenten benadrukken

Fontys hoopt dat het programma de talenten van de pabostudenten en hun belangstelling voor ondernemen benadrukt.
‘Een tijd geleden kwamen pabo’s vooral in het nieuws vanwege de taal- en rekentoetsen. Via dit programma laten we zien dat onze pabostudenten veel in hun mars hebben. Het zijn professionals die kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling en stimuleren om te leren’, aldus Bart Coppes, consultant wetenschap en techniek bij Fontys PABO Eindhoven.

Gerelateerde artikelen