Gijsbert Stoet, Hoogleraar psychologie: ”Jongens stromen minder vaak door naar de universiteit dan meisjes. Dat komt doordat jongens slechter zijn gaan lezen”.
Door: Patricia Veldhuizen | NRC.
Gijsbert Stoet, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Essex, ziet het elke dag om zich heen: de campus is steeds meer het domein van meisjes. „Jongens zijn in de minderheid”, zegt hij aan de telefoon. Gemiddeld geldt voor de meeste OESO-landen dat 45 procent van de studenten aan universiteiten man is, terwijl er in de jaren negentig nog evenveel jongens als meisjes waren. Die trend zet door, voorspelt Stoet. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS dat dinsdag wordt gepubliceerd, zien Stoet en zijn Amerikaanse collega David Geary een verband tussen de deelname van jongens aan het hoger onderwijs en de gestaag dalende leesvaardigheid.
Waarom is leesvaardigheid zo”n belangrijke factor?
„Lezen is een fundamentele vaardigheid. Als je niet goed in rekenen bent, kun je nog wel geschiedenis studeren. Voor lezen geldt dat niet: dat moet je overal voor kunnen, of je nou wiskunde gaat studeren of psychologie. Het is cruciaal. We weten uit PISA-onderzoek dat de leesvaardigheid van 15-jarigende afgelopen jaren is gedaald, waarbij jongens slechter scoren dan meisjes. In ons onderzoek keken we naar leerlingen uit het PISA-onderzoek van 2012 en hun deelname aan het hoger onderwijs in 2017. Daar zagen we een direct verband: hoe lager de leesvaardigheid, hoe minder deelname aan het hoger onderwijs.”
Maar leesvaardigheid verklaart niet alles, zegt Stoet. „We zagen in Zuid-Korea iets geks: ook daar hebben jongens een slechtere leesvaardigheid dan meisjes in het voortgezet onderwijs, maar vervolgens gaan tóch meer jongens dan meisjes naar de universiteit.
Bekijk hier het volledige interview.