iPad-onderwijs: binnen een dag gewend

redactie
23 september 2016
5 min

Elke basisschool wil het beste voor zijn leerlingen. In het streven naar de ideale leermethode komen steeds meer scholen uit bij digitale leermiddelen als iPads. Maar hoe gaat zo’n overstap naar iPad-onderwijs eigenlijk in zijn werk?

Deze vraag is alleen te beantwoorden door iemand die de implementatie heeft meegemaakt. Een van de scholen waar sinds dit schooljaar op iPads van Gynzy wordt gewerkt, is OBS De Sterappel in het Gelderse Lienden. Onderwijzer en ICT-coördinator Tim Dekker maakt na een paar weken de balans op. Hoe snel was hij gewend aan het lesgeven met iPads? En wat vinden de leerlingen ervan?

Even een paar stappen terug. In de loop van de jaren heeft technologie een steeds prominentere rol gekregen in het gemiddelde klaslokaal. Op De Sterappel kwamen er bijvoorbeeld meerdere computers en een digitaal schoolbord bij. Maar de school is altijd op zoek naar inventieve nieuwe manieren om de leerstromen verder te bevorderen. Na intern overleg besloot De Sterappel voor iPad-onderwijs te gaan.

Meer digitale leermiddelen
Het optimaliseren van het leertraject was overigens niet de enige reden. “Als school moet je ook meegaan met de tijd”, vindt onderwijzer Tim. “Kinderen halen zoveel informatie van internet en social media. Deze ontwikkeling willen we als school ondersteunen. Maar we liepen er tegenaan dat je met een beperkt aantal computers in de klas niet alle leerlingen genoeg op digitale leermiddelen kan laten werken.”

Sommige onderwijzers waren eerst nog een tikkeltje sceptisch over de komst van de iPads. “In elke organisatie heb je verschillende eilandjes”, weet Tim. “Enkele leerkrachten waren bang het contact met de leerling te verliezen. Ben ik als leraar dan nog wel in charge? Dat speelde toen wel een rol. Leraren willen de controle behouden. Heb je die nog wel als je meer schermpjes in de klas gaat plaatsen?”

Groot pakket met iPads
Ondanks de scepsis bij sommigen zette De Sterappel het innovatieve project door. En dus werd voor aanvang van het schooljaar een groot pakket met Gynzy-iPads bezorgd op school. Tim en een van zijn collega’s hadden de primeur. Hun leerlingen uit groep vier en groep vijf werken nu op iPads. De tablets van Apple worden op De Sterappel in eerste instantie naast de bekende werkboekjes gebruikt.

Je zou verwachten dat zo’n overstap een gewenningsfase van al gauw enkele weken betekent. Volgens Tim is echter niets minder waar. “Na een paar dagen waren we al gewend aan het lesgeven met de iPads”, vertelt hij. “Mijn collega is misschien niet zo handig met digitale media als ik, maar ook zij kon er meteen prima mee uit de voeten. Al vergt het wel een iets andere benadering van jou als leerkracht.”

Feedback en extra opdrachten
“Dankzij de iPads krijg je een gedetailleerd beeld van de prestaties van elke leerling. Ze geven kinderen feedback op hun werk of laten ze bijvoorbeeld extra sommetjes maken als ze worstelen met een opdracht”, legt Tim uit. “Het is alleen wel zaak dat je hun prestaties goed monitort en waar nodig extra uitleg geeft. Dat is een andere werkwijze dan een sticker uitdelen als leerling een taak goed heeft uitgevoerd.”

Het onderwijs met de iPads van Gynzy is adaptief, wat betekent dat het niveau automatisch wordt aangepast aan dat van de leerling. En omdat de leraren veel minder administratief werk hoeven te doen, houden zij meer tijd over voor hun kerntaak: onderwijs. “Ik vind het ook leuk dat Gynzy Kids zich goed leent voor opdrachten met een competitief karakter. Wie de hoogste score neerzet, krijgt een prijs.”

Digitale revolutie zonder nadelen
Tim heeft in de eerste weken geen echte nadelen van iPad-onderwijs ervaren. “Oké, de iPads zijn soms even aan het laden, omdat er bijvoorbeeld updates moeten worden gedownload. Maar dat is te overzien. We vallen dan gewoon terug op de oude manier van lesgeven. Ook verwacht ik dat we nog weleens te maken krijgen met een internetstoring. En elk apparaat kan nou eenmaal stukgaan, ook een iPad.”

De leerkracht is dus erg positief over de digitale revolutie in zijn klaslokaal. Maar geldt dat ook voor de leerlingen zelf? “In het begin vonden ze het vooral spannend om een eigen iPad te hebben en na een paar weken is dat eigenlijk nog steeds zo. Soms onderbreek ik de les voor een informatief filmpje dat ze dan op hun iPad kunnen bekijken, met oortjes in. Voor de kinderen is dat natuurlijk geweldig.”

Stimuleren van goed gedrag
De iPad heeft Tim zelfs een extra instrument gegeven om goed gedrag in zijn klas te stimuleren. “Als een leerling bijvoorbeeld niet goed luistert, kan ik de iPad tijdelijk afnemen. Het maakt al indruk als ik daar subtiel op wijs”, lacht hij. De leraar denkt niet dat de kinderen voor altijd enthousiast zullen blijven over de iPads. “Na een tijdje gaan ze het ongetwijfeld normaal vinden. School is uiteindelijk toch school.”

Om een lang verhaal kort te maken: de overstap naar iPad-onderwijs is zo gemaakt. De aanpassingsperiode heeft bij De Sterappel welbeschouwd maar een paar dagen geduurd en de implementatie verliep uiterst soepel. Als het aan Tim ligt, wordt onderwijs op Gynzy-iPads dan ook de nieuwe standaard op zijn school. “Wat mij betreft gaan we nooit meer terug naar de oude situatie zonder iPads.”


!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

fbq(‘init’, ‘504234466440969’);
fbq(’track’, “PageView”);

Gerelateerde artikelen