Hoewel scholen zich steeds meer zorgen maken over coronabesmettingen, is bij een positief coronageval in de klas een kwart van de ouders terughoudend om hun kinderen te testen. Ze kiezen liever voor een quarantaine van 10 dagen. Nog eens 24% wil alleen getest worden als het kind een klacht heeft. De bereidheid van ouders om testen af te leggen is daardoor beperkt. Deze cijfers zijn afkomstig van een onderzoek onder ouders van schoolgaande kinderen, uitgevoerd door de organisatie “Ouders en onderwijs“.
De meeste ouders vinden dat de huidige maatregelen van de school voldoende zijn. De meerderheid van de ouders vindt het niet nodig om deze maatregelen uit te breiden in het basisonderwijs. Meer dan de helft van de mensen is tegen het dragen van maskers, afstand van 1,5 meter tussen studenten en het halveren van klassen. Een enkeling ziet het voordeel er wel van in om contact te beperken doormiddel van werken in vaste groepjes.
Ouders verschillen van mening over de recente aanscherping van het basisonderwijs – laat kinderen thuis blijven met neusverkoudheid : 42% van de ouders vindt deze aanpassing van de maatregel te streng en 45% van de ouders is het eens met deze strengere maatregel.
Ouders van kinderen met middelbaar onderwijs geven doorgaans de voorkeur aan (aanvullende) maatregelen. Bijna de helft van de mensen vindt dat een vaste groep gebruikt moet worden om het contact tussen studenten te beperken. Ze zijn ook tevreden met het halveren van de klas, het dragen van maskers en het aanhouden van een afstand van 1,5 meter.
Zestig procent van de ouders maakt zich zorgen dat hun kind op school misschien besmet raakt met het coronavirus. Dit percentage is toegenomen sinds de zomervakantie. Toen lag dat percentage onder de veertig procent.
De eerste scholen zijn begonnen met zelftests. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de ouders in het voortgezet onderwijs positief is over de mogelijkheid voor leerlingen om vrijwillig een zelftest te doen op school: 49% is voorstander, 27% is tegen.
Lees meer over het onderzoek en de resultaten of bekijk de volledige rapportage op OudersEnOnderwijs.nl