Help leerlingen op weg in de wereld van coderen
Eveline Kaleveld – Apple Learning Specialist bij de Rolf groep
Computational thinking gaat een steeds grotere rol spelen in het Nederlandse onderwijs. Hoe geef je hier vorm aan? Eveline Kaleveld, Apple Learning Specialist bij de Rolf groep, vertelt hoe je computational thinking voor verschillende leeftijden in het onderwijs kan integreren. Met ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple geven we je een hoop handvatten om aan de slag te gaan.
Computational thinking?
Bij computational thinking gaat het om denkvaardigheden en strategieën die leerlingen helpen om complexe problemen te (her)formuleren zodat computertechnologie kan bijdragen aan het oplossen hiervan (Bron: SLO). “Je moet je voorstellen dat kinderen in eerste instantie niet verder denken dan: als ik op dit knopje op de afstandsbediening druk, gaat de tv aan”, legt Eveline Kaleveld uit. “Terwijl er een hele code achter zit waardoor de televisie doet wat de kinderen op de afstandsbediening indrukken. Door te begrijpen hoe deze informatie tot stand komt, kunnen ze computersystemen beter benutten voor het oplossen van problemen.”
Dus het gaat erom dat kinderen leren programmeren? Eveline: “Computational thinking is meer dan programmeren. Door te leren programmeren leren kinderen denken als een computer. Ze leren een reeks instructies te ontwikkelen die een computer kan begrijpen en uitvoeren. Deze gedachtegang helpt kinderen om het creatieve, oplossingsgerichte vermogen verder aan te scherpen en hun kennis van digitale systemen te vergroten. Kennis en vaardigheden die ze in de toekomst nodig hebben. Met ‘Iedereen kan programmeren’ maken kinderen kennis met de wereld van programmeren door middel van interactieve puzzels, speelse personages en boeiende activiteiten. Ze leren te programmeren in Swift, dezelfde programmeertaal die door programmeurs wordt gebruikt om apps te bouwen!”
“Kinderen maken op een laagdrempelige manier kennis met dit onderdeel van digitale geletterdheid”
Kant-en-klare lessen ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple
Apple heeft voor het basisonderwijs kant-en-klare lessen ontwikkeld om kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar te leren programmeren:
- Iedereen kan programmeren: Voorschoolse en vroegschoolse educatie (van 5 t/m 8 jaar)
- Iedereen kan programmeren: Puzzels (van 9 t/m 14 jaar)
- Iedereen kan programmeren: Avonturen (vanaf 10 jaar)
“De gratis leswijzers zijn modulair opgebouwd. Elke module bevat lessen waarin leerlingen nieuwe codeerconcepten ontdekken door middel van natuurwetenschappen, kunst, muziek, enzovoort. Ze ontdekken hoe code werkt door het uitvoeren van praktische activiteiten en het oplossen van uitdagingen. Iedere module bouwt voort op wat de leerlingen al weten. Daarnaast verwijst het naar activiteiten die je kunt doen in app Swift Playgrounds. Met Swift Playgrounds kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag en vraagt het nauwelijks tijd van de leerkracht. Uiteraard zijn er handleidingen beschikbaar, om kinderen makkelijker te kunnen begeleiden. Kinderen maken op een laagdrempelige manier kennis met dit onderdeel van digitale geletterdheid, zonder dat het veel extra tijd kost.”
Klik hier en maak kennis met het complete, praktijkgerichte
Codeer-curriculum van Apple voor basis-, voortgezet
en hoger onderwijs en leer vanaf de eerste les échte
code te gebruiken.
Eveline Kaleveld
Door haar jarenlange ervaring als Apple Professional Learning Specialist weet Eveline als geen ander hoe je iPads in het onderwijs optimaal inzet.