Lessenserie voor mediawijsheid jonge migranten.

redactie
02 oktober 2019
1 min

De lessenserie “Ithaka Media Lab – Mediawijsheid en beeldgeletterdheid voor het ISK onderwijs” is ontwikkeld voor jongeren en jonge migranten die in internationale schakelklassen hun onderwijs volgen.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden, in samenwerking met de docenten en leerlingen van de Ithaka Internationale Schakelklassen, het lespakket op maat. Met dit lespakket wordt gekeken hoe kritische mediawijsheideducatie de veerkracht van jonge migranten kan versterken.

De lessenserie is voortgekomen uit tweejarig onderzoek gefinancierd door de Nationale Wetenschapsagenda. Deze serie hanteert het principe dat je echt kritisch naar de betekenis van mediaproducten leert kijken wanneer je het maakproces zelf doorloopt en overziet.

Doordat de lessenserie is ontwikkeld om in lijn met de leefwereld van jonge migranten te zijn, zou het beter moeten aansluiten dan het huidige onderwijsaanbod. Dit is veelal gebaseerd op de leefwereld van jongeren uit Westerse samenlevingen, waarbij er een groot cultureel en maatschappelijk verschil speelt.

In de afgelopen 3 jaar zijn de lessen getest met meer dan 200 jongeren van verschillende leeftijden en leerniveaus, zodat de lessenserie als handvat kan dienen voor klassenmentoren en docenten van internationale schakelklassen. Ze kunnen hiermee een eerste stap zetten in training op het gebied van mediawijsheid en beeldtaal.

Meer weten over de lessenserie? Lees meer informatie op de website van Mediawijzer.nl.

Gerelateerde artikelen