Nederland ICT wil dat dat de overheid meer investeert in bewustwording rond cybersecurity. Dat zou al bij het voortgezet onderwijs moeten beginnen.
'Secure-by-education' moet de nieuwe inzet van het beleid worden. Door cybersecurity en met name ICT een betere plek te geven in het voortgezet onderwijs, kan zowel de bewustwording van jongeren online worden vergroot als digitale vaardigheden worden aangeleerd", schrijft Nederland ICT in een reflectie op het kamerdebat van vorige week over cybersecurity.
Overheid moet voorbeeld geven
Uitgangspunt van de afgelopen najaar gepresenteerde cybersecuritystrategie van de overheid is dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Dat begint dan naar het oordeel van Nederland ICT bij de overheid zelf. Die heeft met haar vele digitale diensten aan en persoonlijke data van burgers een voorbeeldfunctie. Daaraan zou de overheid volgens Nederland ICT onder meer invulling kunnen geven door regelmatig in de rol te stappen van launching customer van innovatieve beveiligingsoplossingen.
Compliance is geen doel op zich
In het debat riepen Kamerleden op om niet alles aan het internet te knopen. Onderdelen van onze vitale infrastructuur, zoals bruggen en sluizen, zouden niet standaard via het internet te bedienen moeten zijn. Nederland ICT deelt deze zorgen en vindt dat deze vitale sectoren een eigen roadmap moeten hebben voor de verbetering van hun beveiliging . Het is immers heel goed mogelijk om een brug wel op afstand te besturen zonder dat deze daarvoor op het 'internet' aangesloten moet zijn.
Nederland ICT vindt het belangrijk dat bij het nemen van de maatregelen om veilig te zijn, het niet moet gaan over compliance. Standaarden zijn een nuttig middel, maar geen doel op zich. Veiligheid is iets anders dan compliant zijn.
Kamerleden vroegen tijdens het debat naar de plannen van de minister om de veiligheid van ICT zelf te verbeteren. Minister Opstelten reageerde dat het erg belangrijk is om dit vooral internationaal op de agenda te zetten.
Bron: Automatiseringsgids