Als er meer digitale functies worden gebruikt, kun je cursusvoorbereiding en nakijkwerk sneller afronden. Op deze manier kan de werkdruk van het onderwijs worden verminderd. Dat blijkt uit een officieel onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
De verkenning is opgesteld naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerlid Dennis Wiersma van de VVD. Deze motie werd in november jongstleden ingediend en kreeg toen steun van de regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie. De motie riep de regering op om met concrete beleidsvoorstellen te komen die kunnen bijdragen aan groei van de Nederlandse economie.
Digitaal onderwijs op afstand
In de verkenning nemen digitale innovaties in het onderwijs een belangrijke plaats in. Zo heeft de coronacrisis de ontwikkeling van digitaal afstandsonderwijs versneld. Ambtenaren wezen erop: “De kansen die digitalisering biedt voor de kwaliteit van het onderwijs, lijken nog steeds onderbenut te worden.”
Ze zijn echter van mening dat de digitalisering van het onderwijs een krachtig middel kan zijn om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren: ‘Bewuste inzet van digitale onderwijstechnologieën zoals virtual en augmented reality, learning analytics, en serious games maken onderwijs op maat en ervarend leren mogelijk.’
Verlaag werkdruk door ICT
Ambtenaren zien ook kansen voor verdere digitalisering op het gebied van docententaken en werkdrukvermindering. ‘Taken als lesvoorbereiding en het nakijken van toetsen en tentamens kunnen (deels) door ICT worden overgenomen. Dit verlaagt de werkdruk van docenten en vergroot de tijd voor begeleiding van leerlingen (…) en andere waarde-toevoegende activiteiten. Het kan de docent in staat stellen om vaardigheden en kennis effectiever en motiverender over te dragen.’
Bron: VOS/ABB
Bekijk de volledige motie als pdf, te downloaden onderaan de publicatie van VOS/ABB