Bron: AOB.nl
Tekst: webredactie
Prinsjesdag 2022 heeft voor het onderwijs weinig verrassingen in petto. De eerste begroting van het kabinet Rutte-IV bevat vooral een uitwerking van de eerder gepresenteerde plannen uit het regeerakkoord.
Zoals verwacht wordt deze Prinsjesdag gedomineerd door de ongekende inflatie en financiële problemen die dat voor veel burgers met zich mee brengt. Met een omvangrijk pakket aan maatregelen wil het kabinet de financiële pijn verzachten, zo werd voor het weekend al bekend. Studenten die vanaf volgend studiejaar recht hebben op een basisbeurs, kunnen bijvoorbeeld 165 euro per maand extra verwachten.
Het kabinet wil vanaf januari de opgelopen energiekosten voor huishoudens beteugelen met een prijsplafond. Extra compensatie voor onderwijsinstellingen die met torenhoge energieprijzen worden geconfronteerd, ligt nu niet op tafel.
De inflatie is enorm. Wat merk jij daar van, in je dagelijks leven? En wat zie je bij je leerlingen en studenten? Vul nu de enquête in!
Tamar van Gelder, voorzitter van de AOb: “Er worden maatregelen genomen om de energierekening te drukken, maar de inflatie is niet weg. En onderwijs-cao”s lopen tot minstens voorjaar 2023. Zo lang kunnen leraren en onderwijsondersteuners niet wachten. We zien nu al dat collega”s in de scholen in financiële problemen komen.”
Ook bij leerlingen en studenten zorgt armoede volgens Van Gelder voor heel veel stress: “Dat neem je mee in het klaslokaal of naar de collegezaal. We maken ons ernstig zorgen over de gevolgen hiervan.”
De AOb vindt dat haast is geboden met de inflatie-compensatie…
Lees hier het gehele artikel