Overheden moeten wetten sneller aanpassen op ontwikkelingen in technologie. Daarvoor pleitte de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens de 'cybertop' in Den Haag. "Het kan jaren duren voordat wetgeving is aangepast, maar technologie kan daar niet op wachten."
Volgens minister Kamp moeten overheden digitale innovatie bevorderen en op zijn minst niet tegenwerken. "We moeten het wetgevingsproces versnellen", aldus Kamp. Een goed voorbeeld van hoe wetgeving technologie tegenwerkt zijn volgens de minister zelfrijdende auto's. "Die kunnen een hele industrie omvormen, drukte op de weg verminderen en energieverbruik doen afnemen", stelt de minister.
"Maar als het jaren duurt voordat auto's kunnen worden getest, laat staan dat ze kunnen worden uitgerold, vervullen ze mogelijk nooit hun potentieel", aldus Kamp. Of Kamp concrete plannen heeft om het wetgevingsproces te versnellen, bleef onduidelijk. De minister deed zijn uitspraken tijdens de Global Conference on Cyberspace, die donderdag en vrijdag in Den Haag wordt gehouden.
De Provincie Gelderland heeft overigens al groen licht gegeven om later dit jaar proeven met zelfrijdende auto's gegeven. Het kabinet wil dat er meer van dergelijke proeven volgen, zodat Nederland een soort 'proeftuin' voor zelfrijdende auto's kan worden.
Eerder kwam kritiek vanuit de Amerikaanse taxi-startup Uber op het trage wetgevingsproces. De dienst UberPop van dat bedrijf is verboden, al gaan er stemmen op om de dienst te legaliseren. Op dit moment herziet de overheid de taxiwet, maar volgens Uber gaat dat veel te traag en zou er tijdelijke wetgeving moeten komen om UberPop te reguleren.
Eerder op de cybertop in Den Haag introduceerde het kabinet het Global Forum on Cyber Expertise, een samenwerkingsverband van overheden, organisaties en bedrijven om kennis over cybercrime en andere digitale bedreigingen uit te wisselen.