Minister Plasterk heeeft op de Innovatieproeftuin 2028 het startschot gegeven voor Wikiwijs, een project op internet waar docenten en andere belangstellenden hun onderwijsmateriaal kunnen maken.
Plasterk: “We hebben een hele discussie gehad over gratis schoolboeken. Maar bedenk dat scholen nu een vergoeding krijgen per leerling voor lesmateriaal. Dat legt een innovatieprikkel bij de scholen want met de 300 euro per leerling mogen ze ook aan lesmateriaal besteden wat niet in ‘t zware rugzakje hoeft. We starten daarom met wikiwijs a la Wikipedia. Op Internet is in de toekomst het lesmateriaal te vinden voor alle typen onderwijs”, aldus de enthousiaste Minister op het event van het Innovatieplatform in Rotterdam.
Dit project slaagt volgens Plasterk alleen als de site toegankelijk is voor alle leraren en echt in het publieke domein is georganiseerd. Het is volgens hem niet nodig dat alle leraren daarop zitten. Al doet maar 5 procent van de geschiedenis docenten mee. We moeten gebruik maken van de “the wisdom of the crowd” en dat is de filosofie er achter. Niet om een eenheidsworst te maken, maar op de site kunnen best verrschillende visies op bijvoorbeeld gebeurtenissen in de geschiedenis staan”, zegt Plasterk.
Volgens hem werkt het innoverend voor de hele sector. Het is relatief goedkoop en de overheid zorgt alleen voor bijvoorbeeld backups, servers en een paar simpele spelregels. Wie iets plaatst heeft geen copyright, alles is rechten vrij. Plasterk hoopt dat bijvoorbeeld natuurkundigen als eerste starten. Dan volgen anderen snel denkt hij.
Ziet Plasterk bedreigingen voor het WIkiwijs? "Zullen mensen het snappen? Dat is misschien de grootste bedreiging. En je mag niet kopieren uit boeken met copyright. Er zijn mensen die belangen hebben want die brengen schoolboeken op de markt, zij zullen zich misschien bedreigd voelen. Maar 2 markten kunnen naast elkaar staan, aldus Plasterk. Hij wil dat het project in 2009 start en dat er tijdens deze kabinetsperiode een flinke slag is gemaakt.