Robots en artificial intelligence lijken een revolutie te ontketenen in onze maatschappij en in het onderwijs. Veel banen staan op de tocht om over genomen te worden door deze nieuwe vorm van mechanische arbeid. Maar geldt dit ook voor de docent?
Veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur, accountant, financieel administratief medewerker en logistiek plannen zullen volgens Jobpersonality een stuk minder toekomstbestendig zijn.
Dit heeft als gevolg dat jongeren die momenteel worden opgeleid voor een baan in de accountancy, of als vrachtwagenchauffeur er rekening mee moeten gaan houden dat hun beroep over enkele jaren niet meer wordt uitgevoerd door mensen. Een beroep met een beperkte levensduur.
Maar hoe zit dat met het onderwijs? Wat moeten leerlingen van nu leren om zich te kunnen onderscheiden van robots op de arbeidsmarkt. En wat voor gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor docenten en ander personeel?
Deskundigen hebben aangegeven dat een robot niet voor een effectiever leerproces zorgt. Zij kunnen bijvoorbeeld niet adaptief onderwijs aanbieden zoals een menselijke docent dat wel kan. Daarnaast is de mogelijkheid om het menselijk gedrag te interpreteren nog niet dusdanig ontwikkeld dat deze een mens kan vervangen. Een gerobotiseerde docent zal niet zo geloofwaardig en zinvol overkomen om deze alleen voor de klas te laten staan.
De ontwikkelingen in de robotica kunnen wel uitkomst bieden bij een aantal werkzaamheden, bijvoorbeeld het nakijken van rekensommen of toetsen, of absentielijsten bij te houden. Zo houdt de docent meer tijd over voor andere zaken die een wat menselijkere aanpak verdienen en vragen.
Bron: Onderwijsland