Uit onderzoek onder 12.000 consumenten en IT-professionals uit de VS, Nederland en andere Europese landen, blijkt dat jongeren onder de 25 jaar niet meer opkijken van grootschalige cyberaanvallen en hacks. Hun bezorgdheid is slechts marginaal groter dan hun nieuwsgierigheid, en sommigen hebben zelfs bewondering voor dit soort criminaliteit. Dit meldt Kaspersky Lab.
Eén op de vier jongeren (25 procent) in Nederland overweegt een loopbaan binnen de cyberbeveiliging en een groot deel van hen (44 procent) vindt dat hun talent hier tot zijn recht zou komen. Diverse anderen geven echter toe dat ze geneigd zijn om hun talent in te zetten voor dubieuze activiteiten.
Van de Europese IT-professionals meent 63 procent dat het onderwijs verantwoordelijk zou moeten zijn voor het opleiden van nieuwe generaties professionals op het gebied van cyberbeveiliging. In Nederland wordt juist weer meer verwacht van werkgevers (40 procent). In het internationale onderwijs zijn inmiddels de eerste stappen gezet door meer geld te investeren in digitale vaardigheden van jongeren. In Europa heeft ook de Europese Commissie stappen gezet om digitale vaardigheden binnen Europa op niveau te brengen.
Kaspersky Lab is van mening dat onderwijs en bedrijfsleven hierin beide verantwoordelijk zijn. "Om de ontstane vaardigheidskloof te kunnen dichten, zullen de branche en het onderwijs de handen ineen moeten slaan om te zorgen dat een loopbaan binnen de cyberbeveiliging aantrekkelijker wordt voor jongeren. We zullen de jeugd enthousiast moeten maken en ze groeikansen moeten bieden om te voorkomen dat ze deze kansen zoeken in cybercriminaliteit.”
Kaspers Lab heeft daarom Talent Lab opgericht, een internationale competitie waarin universitaire studenten en jonge professionals in de leeftijdscategorie 18 tot 30 jaar worden gestimuleerd om hun vaardigheden te gebruiken om diverse uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging op te lossen. Daarbij kunnen ze verschillende prijzen winnen.