NSC: Plan Beethoven kan ook zonder buitenlandse studenten

Computable
Computable
26 november 2024
2 min

Noord-Nederland en Twente zijn niet helemaal gerust op een succesvolle afloop van het plan om tot en met 2030 zo’n 33.000 extra technici op te leiden voor de Nederlandse chipsector. Saboteur is Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC).

Bruins weigert het licht op groen te zetten voor de wervingscampagnes die in het buitenland nodig zijn om aan voldoende tech-studenten te komen. Omdat Nederlandstalige colleges het stokpaardje van het NSC zijn, bestaan twijfels of het kabinet wel de juiste voorwaarden weet te scheppen voor de werving van studenten voor deze technische opleidingen, cruciaal in het Project Beethoven.

Hoewel het kabinet voor verbetering van opleidingen en onderwijs de komende twee jaar al bijna 81 miljoen euro heeft vrijgemaakt, is het nog maar de vraag of hier voldoende studenten op af komen. Internationale studenten zijn onmisbaar, zo stellen de betrokken universiteiten.

En dat vergt een uitzonderingspositie van technische studies in de Wet internationalisering in balans (Wib). Zo is het nog altijd niet duidelijk of het hoger onderwijs in het buitenland mag werven. Voor bachelors gaan beperkingen gelden, terwijl minister Bruins (NSC) dat eigenlijk ook voor masters zou willen doen. 

Oud-minister Ank Bijleveld, voorzitter van het regionaal samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen Twente Board, vindt dat hier snel duidelijkheid over moet komen. Ze wijst erop dat het werven van internationale studenten een cruciaal punt is in de plannen voor de microchip-sector. VNO-NCW benadrukte dit onlangs ook in hun brief aan de Kamercommissie van OCW. Ook Groningen, dat naast Delft, Eindhoven en Twente op gebied van chip-onderwijs een miljoeneninjectie krijgt, noemt internationaal talent onmisbaar in de aanpak van het personeelstekort in de techniek. 

Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Computable. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de de IT en Onderwijs? Neem dan een kijkje op Computable.nl

Gerelateerde artikelen