Als docent zul je de afgelopen maanden niet snel vergeten. Scholen sloten hun deuren. Een rampscenario dat ook positieve gevolgen had: in razend tempo werd een systeem opgezet zodat het onderwijs vanuit huis toch door kon gaan. En het respect voor docenten steeg enorm. Hebben onderwijsprofessionals door de coronacrisis meer aanzien gekregen?
Door: Milou Dekkers | Onderwijs van Morgen.
Met het aanzien van de docent is het niet zo positief gesteld, blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs. Het gezag van de docent wordt ondermijnd. In de zoektocht naar de oorzaak wordt vaak een link gelegd met de ouders. “Zij voeden niet voldoende op, stellen geen regels en grenzen en tonen zelf geen respect voor de leraar”, zo luidden de verklaringen van respondenten. Ideeën over hoe het gezag in de school zou kunnen terugkeren zijn er ook: “Ouders moeten leerkrachten steunen in plaats van hun kinderen, meer samenwerking tussen school en ouders en samen één lijn trekken.”
Coronacrisis als omslag
Het lijkt erop dat de coronacrisis de ogen van ouders heeft geopend. Volgens Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) heeft 40 procent van de ouders sinds de coronacrisis meer respect voor docenten. Ouders zijn onder de indruk van de prestatie die docenten iedere dag leveren. Na bijna twee maanden thuisonderwijs, is doorgedrongen hoe veeleisend het vak van docent is. Uitleggen, structuur bieden en motiveren – en dat dag in, dag uit. Voor een of twee kinderen is dat al lastig, laat staan voor een hele klas. Duidelijker dan ooit werd: niet iedereen kan lesgeven. Als docent moet je beschikken over didactische vaardigheden van hoog niveau.
Bekijk hier het volledige artikel.