Minister Dijkgraaf van Onderwijs geeft aan dat onderwijsinstellingen leveranciers moeten aanspreken op veiligheid van surveillancesoftware, zodat dit beter wordt beveiligd. Het is onwenselijk dat Nederlandse Universiteiten en Hogescholen surveillancesoftware gebruiken tijdens tentamens dat onveilig is.
Naar aanleiding van een eerdere kwetsbaarheid in surveillancesoftware Proctorio, gaf Minister Dijkgraaf opheldering aan Kamerleden, zoals antwoord op de vragen van GroenLinks en de SP. Het lek in het surveillancesoftware Proctorio maakte het mogelijk voor aanvallers om toegang te krijgen tot online accounts van studenten, zo was het onder andere mogelijk om via de webcam mee te kijken. Beveiligingsonderzoekers ontdekten dat dit al mogelijk was na het klikken op één verkeerde link. Negen universiteiten gebruikten op dat moment Proctorio. Uit een steekproef op 25 hogenscholen gaf ongeveer de helft aan dat zij surveillancesoftware gebruiken, onduidelijk over welke software het gaat.
GroenLinks-Kamerleden Westerveld en Bouchallikht vroegen de minister of hij het ook onwenselijk vindt wanneer surveillancesoftware die studenten verplicht moeten installeren onveilig is. “Indien de gebruikte software achteraf gezien onveilig bleek, dan beschouw ik dat als onwenselijk. De onderwijsinstellingen dienen hierom het gesprek aan te gaan met de softwareleverancier, zodat de software beter beveiligd wordt”, reageert de minister.
SP vroeg Dijkgraaf om het gebruik van surveillancesoftware zo snel mogelijk af te bouwen. Minister Dijkgraaf zegt dat hij niet gaat over de inzet van deze software en dat de keuze ligt bij de docenten en examencommissies, in samenspraak met de medezeggenschap. Hij geeft aan dat onderwijsinstellingen voortdurend naar alternatieven moeten zoeken, zodat surveillancesoftware niet nodig zou zijn.
“Indien een instelling een tentamen kan laten afleggen op een fraudebestendige manier die minder inbreuk maakt op de privacy van studenten, dan dient de instelling voor die alternatieve toetsingsvorm te kiezen.”
Verder meldt Dijkgraaf dat de coronamaatregelen in het mbo en hoger onderwijs worden geëvalueerd, waarbij ook aandacht is voor afstandsonderwijs. “Zoals aangegeven … ben ik samen met het onderwijs een visie te ontwikkelen hoe digitalisering doordacht ingezet kan worden.” In deze visie zal de minister ook kijken naar een aangenomen motie van de SP die oproept tot het afbouwen van surveillancesoftware in het onderwijs.