Online kunstproject ‘Disrupt & Reflect’ stelt de vraag: hoeveel internet is té veel?

redactie
18 maart 2021
2 min
Lees het volledige vraaggesprek met curator Nadine Roestenburg van IMPAKT hier op Mediawijzer.net

We zijn inmiddels het grootste deel van onze dag online: voor werk, studie, sociaal contact, entertainment, enz. Het is zo’n intrinsiek onderdeel geworden van ons leven dat we er zo goed als afhankelijk van zijn. Tegelijkertijd duiken nieuwe technologieën en apps op die je internetgebruik reguleren tot technologie-vrije retraites en kuuroorden: het internet staat bol van oplossingen voor mensen die lijden aan een overdaad aan informatie. “Minder afleiding, minder prikkels” lijkt een andere manier te zijn geworden om geld te verdienen.

Wat heeft je ertoe geleid om een webproject over dit specifieke onderwerp te maken?

Ik ben al lang geïnteresseerd in en gefascineerd door de manier waarop internet en digitale media ons leven beïnvloeden. Mijn eigen worstelingen met digitale technologie zijn erg belangrijk in mijn werk als onderzoeker en curator. Ik ben me daardoor erg bewust van de aandacht en energie die digitale technologie opslurpt. In de eerste instantie zou het project een event worden, waar kunstenaars zouden spreken over dit onderwerp, maar door corona hebben we er voor gekozen om er een webproject van te maken.

Welk werk uit het webproject vind je het meest verrassend?

Ik wilde dat de kunstenaars op een creatieve manier een kunstenaarspresentatie zouden maken waarin ze reflecteren op zowel de prikkelende en de rustgevende kanten van het internet.
Het werk wat ik het meest verrassend vind is het werk Making You, Making Others van kunstenaarscollectief Anxious To Make. Een ingehuurde stemacteur leest een script voor gegenereerd door de Google-suggest API, waardoor automatisch is ingevuld “How to make yourself…” of “How to make others…”. Het laat op een humoristische manier zien hoe anderen jouw voorkeuren sturen. Het toont onze behoefte aan kennis en grip op de wereld die wij proberen te vervullen met online zoekacties en het geeft ons daardoor ook een kritische reflectie van onszelf.

“Internet is net een soort eten geworden: je bent er afhankelijk van, maar soms eet je teveel en gebruik je het bijvoorbeeld om je emoties te verwerken en dan werkt het averechts.”

Lees de volledige publicatie op Mediawijzer.net

Bekijk hier het webproject Disrupt & Reflect.

Gerelateerde artikelen