Scholieren zijn elke dag urenlang in de weer met hun nieuwste elektronische aanwinsten, zoals mobiele telefoons, MP3-spelers of computerspelletjes. Jongeren in ontwikkelingslanden werken iedere dag urenlang – onder slechte omstandigheden en voor een hongerloontje – om al deze gadgets te maken.
De makeITfair campagne maakt jongeren uit heel Europa bekend met de arbeids- en milieuomstandigheden in de toeleveringsketen van de elektronica-industrie. De makeITfair webquest nodigt leerlingen uit hun eigen mobiele telefoonwinkel te beginnen.
Voor wie is de webquest?
De webquest is geschikt voor 3 en 4 vmbo-kgt en 2 en 3 havo. De quest duurt drie lesuren (inclusief aanvullende opdrachten) en is geschikt voor maatschappijleer, aardrijkskunde en economie.
Waar vind ik de webquest?
De webquest is gratis te gebruiken en u vindt deze op: www.makeITfair.org/webquest/nl. Hier kunt u een werkblad voor de leerlingen, de docentenhandleiding en vier verschillende brochures downloaden.
Voor extra achtergrondinformatie kunnen docenten gebruik maken van de samenvattingen van het makeITfair onderzoek. Gedrukte brochures, samenvattingen en posters kunnen gratis worden aangevraagd bij info@somo.nl, of telefonisch 020 – 639 12 91.
Leerdoelen
- De leerling krijgt inzicht in de samenhang tussen het eigen leven en handelen en het leven van mensen in ontwikkelingslanden.
- De leerling krijgt inzicht in het ingewikkelde productieproces van elektronicaproducten.
- De leerling kan de sociale en economische gevolgen èn milieueffecten van dit productieproces noemen en er zich een mening over vormen.
- De leerling kan verschillende manieren beschrijven om dit proces te beïnvloeden door individuele burgers en belangenorganisaties. Hij/zij is in staat om deze kennis te verbinden met de rol (en macht) van de detailhandel en de consument.