De populariteit van ontdeklabs in het onderwijs groeit. In deze inspiratieruimtes experimenteren leraren en leerlingen met nieuwe technologieën. Zelf starten met een ontdeklab? Lees erover in de handreiking ‘Ontdeklabs in het onderwijs’.
Op steeds meer plekken in het land ontstaan ontdeklabs. Dit zijn inspiratieruimtes waar leraren en leerlingen buiten de normale onderwijssetting aan andere manieren van onderwijs werken. In een ontdeklab maken leraren en leerlingen kennis met nieuwe technologie, experimenteren zij ermee en leren zij er veilig en zinvol mee omgaan.
Positieve ervaringen
Het fenomeen ontdeklabs is betrekkelijk nieuw. Er is bijvoorbeeld nog geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een ontdeklab of naar de invloed ervan op de onderwijspraktijk. De eerste ervaringen van de pioniers zijn positief en veel schoolbesturen zijn erg tevreden. Hun ontdeklabs leiden tot veel enthousiasme bij leerlingen, leraren, ouders en vaak ook bij partners in de regio. De belangrijkste succesfactor voor schoolbesturen is de verbinding met de onderwijsvisie en de onderwijspraktijk.
Waarom en voor wie een ontdeklab?
Met ontdeklabs geven schoolbesturen hun leerlingen en leraren de ruimte om nieuwe kennis op te doen en spelenderwijs nieuwe ict-toepassingen te ontdekken en te benutten.
Er zijn 2 hoofddoelen te onderscheiden:
- het enthousiasmeren van leerlingen voor 21e eeuwse vaardigheden en het werken met ict en technologie
- het bevorderen van ict-bekwaamheid en digitale geletterdheid van leraren
Wil je de rest van het artikel lezen en de handreiking downloaden? Klik dan hier en ga naar Kennisnet