School is de belangrijkste plek om onderwijs te genieten. Docenten en leerlingen staan direct in contact met elkaar, waardoor een uitwisseling van kennis en meningen optimaal mogelijk is. Soms is dat niet mogelijk door bijvoorbeeld de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus of COVID-19.
Leren houdt niet op bij de fysieke schoolomgeving. Leren gaat ook buiten de muren van een schoolgebouw gewoon door. We leggen je graag uit op welke manieren je LessonUp kunt inzetten voor les geven op afstand. Perfect om leerlingen te kunnen begeleiden tijdens het leren voor de eindexamens of als leerlingen ziek zijn.
En juist in deze tijden van onzekerheid kan LessonUp van grote betekenis zijn. Door het coronavirus of COVID-19 heerst er onzekerheid en scholen zijn nu soms genoodzaakt om op een andere manier les te geven. Hieronder leggen we je graag uit hoe je LessonUp inzet voor lessen op afstand.
Speciaal in deze periode heeft LessonUp een code waar je als docent tot 2 maanden gebruik kunt maken van de Docentenlicentie van LessonUp.
Code: LU-114-391-527
Hoe kun je als docent LessonUp inzetten voor les geven op afstand?
Mogelijkheid 1: Met videoverbinding
Afhankelijk van wat jouw school gebruikt (bijv. Microsoft of Google) gebruik je Skype, Microsoft Teams of Google Hangouts Meet om een online video verbinding op te zetten, de link te delen met leerlingen en de les te starten. Zoek in onze bibliotheek naar online lessen over het onderwerp dat je wilt geven. Je kunt ook zelf een online les maken, of een PowerPoint-presentatie uploaden. Maak daarvoor een account aan. Vul jouw les eventueel aan met interactieve elementen zoals een woordweb of sleepvraag. Je start de les in LessonUp, en deelt het scherm. Leerlingen zien dan jouw scherm als ‘digibord’ en kunnen live meekijken.
Voor interactieve lessen kunnen leerlingen met de pincode die getoond wordt op het scherm live meedoen. De docent ziet wie er meedoen en ziet de antwoorden. Achteraf worden alle ingevoerde antwoorden en reacties opgeslagen. Als docent kun je die vinden onder de knop ‘Rapportages’. Op deze manier kun je ook formatieve toetsen geven.
Mogelijkheid 2: Zonder videoverbinding
In veel gevallen is het niet mogelijk om een live verbinding met alle leerlingen te hebben. Met LessonUp kun je leerlingen zelfstandig laten werken door de les met leerlingen te delen (via de gele knop ‘Deel met leerlingen’). De docent kan klassen aanmaken, zodat leerlingen de les direct zien in de LessonUp studentenapp, of de docent maakt een linkje deelt deze via WhatsApp, Magister, e-mail of SOMToday. Als docent zie je live hoe ver de leerlingen zijn.
Daarnaast kan een LessonUp-les ook als formatieve toets op afstand worden gegeven aan leerlingen. Nakijken gaat grotendeels automatisch, en per leerling kun je feedback geven. Ook hier ziet de docent live de voortgang van elke leerling.
Voor meer tips heeft LessonUp een handige infographic gemaakt.