Resultaten ‘Werken aan inclusiever basisonderwijs’ gepresenteerd

redactie
31 mei 2021
2 min

Op 26 mei zijn de bevindingen van het eerste onderzoek naar inclusiever onderwijs gepresenteerd. Het onderzoeksrapport getiteld ‘Werken aan inclusiever basisonderwijs’ werd in ontvangst genomen door demissionair minister Arie Slob, Otwin van Dijk (VNG) en Tweede Kamerlid Paul van Meenen.

Dit onderzoek geeft een unieke inzage in de stand van zaken van inclusief basisonderwijs, de werkpunten en de ondersteuningsbehoeften van scholen die werken aan inclusiever onderwijs. Daarnaast zijn praktijkverkenningen gedaan in zes aansprekende samenwerkingsverbanden voor primair en voortgezet onderwijs waarin actief wordt gewerkt aan inclusiever onderwijs en die voorbeeldwerking kunnen hebben voor andere regio’s in Nederland. Paul van Meenen: “Als je nu Inclusief Onderwijs wilt, dan heb je al een heleboel hobbels te overwinnen, dat zou niet zo moeten zijn. We weten nog veel te weinig over wat wel werkt. Dit onderzoek is daarom heel waardevol.”

Het onderzoek “Werken aan inclusiever basisonderwijs” laat zien dat de meeste leerlingen met ‘bagage’ met klasgenoten samen onderwijs volgen in de klas. Van de 137 onderzochte basisscholen krijgt tweederde van de leerlingen soms apart les, vooral aan hoogbegaafde kinderen. Bijna 1 op de 20 leerlingen vertoonde tekenen van speciaal onderwijs, maar werd niet verwezen door de basisschool, maar bleef studeren op de school. 59% van de scholen hoopt deze groep de komende jaren zelfs uit te breiden. Daartoe zet de school zich actief in voor het geven van speciaal onderwijs en de professionalisering van het onderwijsteam. Naast onderzoek zijn er praktijkverkenningen gedaan via zes aantrekkelijke samenwerkingsverbanden die als model kunnen dienen voor andere delen van Nederland. 64% van de scholen geeft aan werkbezoeken aan deze scholen te moeten afleggen.

 

Lees hier meer over het onderzoek “Werken aan inclusiever basisonderwijs”

Gerelateerde artikelen