Het bedenken en maken van een lesvideo is voor steeds meer docenten een ware uitdaging. Omroep NTR stimuleert deze ontwikkeling met Het Gouden Oog, een jaarlijkse prijs voor de beste lesvideo. Uit circa dertig inzendingen koos een deskundige jury docent Roeland Hiele (docent wiskunde) zijn video over hoogtelijnen voor havo/vwo leerlingen als beste lesvideo. Er waren dit jaar vier docenten voor Het Gouden Oog genomineerd. Vorige week ontving Roeland Hiele zijn speciaal ontworpen Het Gouden Oog award (inclusief i-pod) en een videocamera tijdens een NTR congres. Alle genomineerden gaan ook nog een masterclass lesvideo’s maken volgen. In het kader van deze wedstrijd aangeboden en verzorgd door programmamakers van de NTR. Ook de scholen waar de genomineerde docenten werken, krijgen een ouderavond aangeboden door wetenschapper en onderwijsvernieuwer Matthijs Leendertse en Jelmer Evers, geschiedenisdocent en deskundig op het gebied van lesvideo’s.
Hoogtelijnen
Het juryrapport is lovend over het werkstuk van Roeland Hiele: ‘De jury is onder de indruk van de opbouw van deze video. Bij de start van de video weet elke leerling wat hij gaat leren en de video houdt ook rekening met verschillende leerstijlen. De docent legt – zichtbaar in beeld – uit, en in de video gebruikt hij animaties waarbij ook nog de geo-driehoek wordt ingezet. Daarbij laat hij heel duidelijk zien hoe je dit meetinstrument kunt gebruiken om de juiste oplossing te vinden. Alles wat het filmpje laat zien, is functioneel. Een ander belangrijk punt zijn de vele herhalingen in de video. Daardoor beklijft de stof beter. En de uitleg gaat nergens te snel. Wiskundeboeken besteden bladzijden lang aan dit onderwerp. Roeland doet het in een paar minuten. Zijn presentatie is levendig, helder en met een goede timing. Hij laat zien: wiskunde is leuk. Dat doet hij met overtuiging en dat is een groot compliment waard. Er is ook kritiek. De jury is van oordeel dat er hier en daar nog te veel woorden worden gebruikt. De winnende lesvideo is te zien via: www.ntr.nl/hetgoudenoog
Warmtetransport
Docent Rob van Bakel maakte een lesvideo voor het vmbo over warmtetransport. Het juryrapport meldt: ‘Deze lesvideo springt eruit wat betreft de vormgeving en de creativiteit. Met gebruik van animaties, gesproken woord en titels wordt ingewikkelde materie uitgelegd. Heel mooi en grappig om naar te kijken. Een paar kritiekpunten zijn er ook. De jury oordeelt dat de uitleg hier en daar wat snel gaat. Er komt in een heel korte tijd erg veel aan bod. Het is jammer dat de conclusie aan het einde ontbreekt’.
Het leren van de letter L
Annemieke Bastiaans en Roos de Boo zijn werkzaam als logopedisten op een ZMLK school. Zij maakten een lesvideo voor kinderen die moeilijk leren praten. De video is gefilmd in een glazen lift. De jury zegt: ‘We zijn onder de indruk door de eenvoud. In ruim een minuut maken jullie je punt: bij de letter L gaat de tong omhoog, net als een lift die omhoog gaat. Een goedgevonden metafoor en zeer functioneel. Daarbij een liedje en gebaren; ingrediënten die voor jullie doelgroep zo belangrijk zijn. De jury vraagt zich af of er niet te veel gebeurtenissen om het filmpje heen zitten. De knop van de lift vraagt aandacht en er moet een trein worden gehaald. Een mooi verhaaltje, maar het leidt af van de zaak: het leren van de letter L’.
Spellen in de brugklas
Valesca van Diejen maakte een lesvideo voor de brugklas van het voortgezet onderwijs. Een filmpje waarin de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd wordt uitgelegd. Het is een goed idee om ‘de spellingsellende’ in een video te verwerken. De jury zegt: ‘ De video van Valesca is goed doordacht en zit didactisch goed in elkaar. De stof uitleggen aan de hand van het werkwoord smurfen is dan wel niet zelf bedacht, maar het wordt grappig en functioneel gebruikt. Het versterkt de uitleg. Kritiek is er ook. De video lijkt op een power point presentatie en dat maakt het geheel enigszins saai. De uitleg gaat soms ook net te snel, en de voice over zou ook wat levendiger gebracht kunnen worden’.