Politici en organisaties uit de IT-industrie, zoals brancheorganisatie Nederland ICT, hebben onlangs de noodklok geluid over de discrepantie tussen onderwijs en de banenmarkt. Zij vinden dat scholen zich meer moeten richten op de mogelijkheden van de 21e eeuw, zoals kennis van IT, een probleemoplossende houding, creativiteit en sociale vaardigheden. Kort samengevat: de Nederlandse onderwijssector moet meer IT en technologie ‘savvy’ worden om ervoor te zorgen dat zij hun studenten nu al voorbereiden en opleiden voor de banen die zij in de toekomst zullen hebben.
Om de samenwerking tussen scholen en bedrijven te verbeteren en IT en de banen in die sector meer zichtbaarheid te geven, besloot Colt een rondleiding in een datacenter te organiseren voor lokale scholieren. De IT-dienstverlener nodigde een 4 vwo klas uit van Scholengemeenschap Reigersbos om naar hun kantoor in Amsterdam te komen en meer te leren over het bedrijf en de technologie die wordt gebruikt in het datacenter. Vijf medewerkers van Colt organiseerden in het kader van een vrijwilligersproject een ochtendsessie voor de middelbare scholieren met daarin een presentatie over het Internet, de cloud en de onderliggende netwerken. Ook kregen de leerlingen een rondleiding door het datacenter en een workshop timemanagement.
De wandeling door het datacenter
Twee technische experts van Colt namen de groep scholieren mee door het datacenter en lieten ze zien hoe de voorzieningen werken. Denk hierbij aan de kasten met servers, de kabelsystemen, optische glasvezelkabels en het systeem voor energie en koeling. De techneuten legden ook uit wat voor gevolgen downtime van IT heeft voor bedrijven van nu, en hoe cloud- en datacenterdiensten deze risico’s minimaliseren. De scholieren werden enthousiast van het zien van de technologie in de praktijk. Bovendien kregen ze antwoord op vragen over onder andere de wisselende snelheid van hun internetverbinding thuis, de veiligheid van hun data in de cloud en de impact die massa’s mensen hebben op mobiele netwerken tijdens grote evenementen.
Workshop timemanagement ter voorbereiding op de schoolexamens
Na de les over technologie in de context van hun dagelijks leven en hun mogelijke carrière in de toekomst, gaf Colt ook nog een workshop over timemanagement. In een sessie van een uur kregen de leerlingen de basis van timemanagement voor hun kiezen, zoals het stellen van SMART-doelen, het prioriteren van taken en het bereiken van meer focus. Deze vaardigheden zullen de komende jaren goed van pas komen bij het voorbereiden en plannen van hun school- en centrale examens. En goed timemanagement kan ook een bijdrage leveren tot een betere balans tussen school, werk en het persoonlijke leven van de scholieren.
Algemene kennis en begrip van technologie en timemanagement zijn goede voorbeelden van vaardigheden die scholieren tegenwoordig moeten ontwikkelen om beter voorbereid te zijn op de eisen die worden gesteld aan de professionals van morgen. Dit geldt vooral voor organisaties die actief zijn in snel veranderende markten, zoals de ICT-industrie. Colt zal ook in de toekomst doorgaan met het organiseren van lokale initiatieven om jonge mensen voor te bereiden op een succesvolle carrière in de nabije toekomst.
Colts ‘Learning and Communities’ maand
De rondleiding door het datacenter maakte deel uit van de ‘Learning and Communities’ maand bij Colt. In juni besteedden werknemers in de Europese kantoren van Colt tijd aan leersessies en sociale en lokale projecten die zich richtten op het leren van de lokale gemeenschap, en het delen van kennis en ervaring met deze doelgroep. Andere vrijwilligersactiviteiten waren “Cooking for the Homeless” bij de Regenboog Groep en een “Master chef Supreme Cheesecake baking session and sale” waarmee geld op werd gehaald voor het goede doel stichting Leefkringhuis in Amsterdam-Noord. Dit jaar deden 1000 werknemers mee aan in totaal 230 leersessies en vrijwilligersevenementen. Alle leersessies werden door medewerkers van Colt georganiseerd en richtten zich op onderwerpen die essentieel zijn voor de business van Colt. De vrijwilligersprojecten leverden een bijdrage aan de behoefte om het gat tussen scholen, jongeren en bedrijven te dichten.