Scholieren ontwerpen klaslokaal van de toekomst tijdens Fontys Work in Progress

redactie
07 mei 2014
3 min

Fontys Hogescholen nodigt leerlingen van het voortgezet onderwijs uit om tijdens de Dutch Technology Week, Week of Wonders in Eindhoven, na te denken over hun klaslokaal van de toekomst. Tijdens de workshop beantwoorden ze vragen als: is jouw school voorbereid op de toekomst? Hoe kan jouw leeromgeving meer future proof worden? Welke rol spelen technologische ontwikkelingen in het klaslokaal van de toekomst? Fontys daagt zo de scholieren uit om hun ideale leeromgeving te ontwerpen en elementen uit het klaslokaal van de toekomst te maken.

De workshop maakt deel uit van Fontys Work in Progress dat van dinsdag 20 mei tot en met vrijdag 23 mei wordt gehouden in het DTW Café (Usine/IGLUU). Fontys Work in Progress geeft het publiek de mogelijkheid te zien welke bijdrage Fontysmedewerkers en –studenten leveren aan de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Gezonder voedsel voor iedereen

Een ander event binnen Fontys Work in Progress is het debat Thoughts on Food waarin Jilt van Schaik, jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties en oud student van Fontys, met gasten uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid in gesprek gaat over gezonder voedsel voor iedereen, voedselveiligheid in ontwikkelingslanden. Daarnaast is een aantal prominente sprekers uitgenodigd om dit onderwerp vanuit diverse invalshoeken te belichten, onder andere Paulus Verschuren, speciaal Gezant Voedsel- en Voedingszekerheid voor Ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Pierre van Hedel directeur van de Rabobank Foundation.

Jilt houdt zich bezig met het thema voedselveiligheid – waarbij technologie een belangrijke rol speelt – in het kader van de nieuwe ontwikkelingsagenda van de VN. Hij reist de hele wereld rond om met jongeren en beleidsmakers van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Zijn bevindingen uit het debat tijdens de DTW neemt hij o.a. mee tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN die in oktober wordt gehouden.

Andere activiteiten

Naast de workshops rond het klaslokaal van de toekomst en het debat Thoughts on Food  presenteren Fontysmedewerkers en – studenten hun technologische kennis, kunde en creativiteit tijdens Fontys Work in Progress op de volgende manieren:

  • Play Fit

Hoe zou het zijn om de hele dag in beweging te blijven? Het hoeft geen moeite te kosten met de verleiding van een spelletje. Bewegingsarmoede ligt bij jongeren op de loer. Sportprogramma’s resulteren niet vaak in een structurele oplossing. PlayFit laat zien dat het met speels gemak ook anders kan.

  • 3D printing demo’s op dinsdag 20 mei en op vrijdag 23 mei

Workshops voor basisschoolleerlingen en VO en hun leraren. Basisscholen en VO zijn uitgenodigd om hier aan deel te nemen.

  • Talent meets Top

Studenten van TU/e en Fontys  gaan gedurende twee avonden (dinsdag 20 en donderdag 22 mei)  professionals in gesprek over onderwerpen die hen bezighouden: netwerken, bedrijfsculturen, stage- en afstudeermogelijkheden, arbeidsmarktperspectief, vrouwen en techniek, carrièreperspectieven, career building, opleidingen tijdens je werk etc. Op dinsdag 20 mei is er  een Engelstalige avond waar de internationale  studenten nadrukkelijk voor worden uitgenodigd  en op 22 mei staat de avond in het teken van bedrijfsculturen.

  • Netwerkborrel

Het werkveld wordt  op dinsdag 20 mei in de avond uitgenodigd  om kennis te nemen van Fontys Work in Progress en samen met Fontys docenten en studenten te praten over innovatie en technologie in het onderwijs

  • IFontys

Dit jaarlijkse Fontys event vindt dit jaar op 23 mei in IGLUU plaats.

  • Health & Technology

Studenten en medewerkers van Engineering en Gezondheidszorg gaan aan de slag met hun eigen onderwijsprojecten die in het teken staan van technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Zo laten zij zien waar ze aan werken en de bezoekers kunnen de resultaten van de projecten ook testen.

  • Robots in het onderwijs

Altijd al eens een echte onderwijsrobot willen zien? Ontmoet Charlie, de NAO robot van de Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) en ga in discussie over techniek en onderwijs in de toekomst!

Dit is slechts een greep van alle Fontys events tijdens de DTW. Kijk voor het totale programma van de DTW op www.dutchtechnologyweek.com

Gerelateerde artikelen