Door Tessa van Zadelhoff
Logitech pen (edu-editie)
Op veel scholen wordt met Chromebooks gewerkt. Vaak hebben deze ook een touchscreen wat handig is bij het gebruik van educatieve software. Een touchscreen kun je natuurlijk bedienen met je vinger, maar soms is een pen toch iets handiger. Met deze handige pen van Logitech kun je schrijven, markeren en tekenen. De pen is oplaadbaar. Bij normaal gebruik redt de batterij het ongeveer 15 schooldagen. Moet je hem bijladen, dan zorgt 30 seconden laden via de USB-C kabel ervoor dat je de pen weer 30 minuten kunt gebruiken. De pen kan tegen een stootje. Mocht de punt echter kapotgaan, dan is deze eenvoudig te vervangen.
Glow & Go Bot
De Beebot kennen we inmiddels allemaal. Het is de robot om kleuters de eerste stappen te laten zetten in het leren programmeren. Deze Glow & Go bot is speciaal ontworpen voor nog jongere kinderen, vanaf 3 jaar is hij prima in te zetten. Hij is een stuk groter dan de Beebot en heeft op zijn rug vier kleurige knoppen met pijlen erop. Hij beweegt ook echt in de richting die de pijl aangeeft. De Glow & Go bot heeft drie verschillende modi. Je kunt hem per commando laten bewegen of in de tweede modus per tien commando’s. Ten slotte kun je hem in een dansmodus zetten waarbij de Glow & Go bot gaat bewegen en de kinderen uitgedaagd worden om de robot te volgen.
Jaarkalender
Deze houten jaarkalender van Jeti Creations wordt gepersonaliseerd voor je gemaakt. Je kunt er dus je persoonlijke planner van maken met bijvoorbeeld de naam van je groep of school erop. De seizoenen, de maanden en de dagen van de week kun je erop bijhouden. Ook aan het weer is gedacht door verschillende houten staafjes die de hoogte van het kwik in de thermometer aangeven. De jaarkalender is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en wordt op bestelling speciaal voor jou gemaakt. Is je klas in de buurt van een ontdeklab of werkplaats met een lasercutter, dan zou je natuurlijk ook daar je eigen ontwerp kunnen laten uitvoeren.
Duplo programmeerexpres
De Duplo Coding Expres is een trein en zo kan er ook gewoon mee gespeeld worden. Zoals je van Lego/Duplo gewend bent, wordt hij geleverd met veel accessoires en staat hij garant voor urenlang speelplezier. De Coding Expres kan echter meer. Met een speciale app en zogenaamde interactiestenen krijgen de kleuters verschillende activiteiten die hen kennis laten maken met computational thinking:
Reizen: Tags als bestemmingen – gebeurtenissen en taal in een volgorde plaatsen
Figuren: Tags als emotionele reacties – actie/reactie en sociale en emotionele ontwikkeling
Muziek: Tags als melodie/instrument – verkennen, in een volgorde plaatsen en herhalend geluid
Rekenen: Toewijzen van waarden aan beweging – verkennen van actie/reactie
Radio Wonderbos
Radio Wonderbos is een project van IDKR8.nl en bestaat uit een houten radio met daarin een iPad en speakers. Het idee is dat je deze radio meeneemt en samen met de kinderen de natuur ingaat. In het bos, of in een park of tuin luister je vervolgens naar een speciale radio-uitzending. Aan het einde van de uitzending worden de leerlingen uitgedaagd om zelf op onderzoek te gaan. Bij de radio ontvang je een complete handleiding, toegang tot de radio-uitzendingen en vier boeken die bij het project horen.
Makeblock laser- en snijmachine
Bij de beschrijving van de jaarkalender noemden we al even het gebruik van een lasercutter. Lange tijd waren dit hele dure apparaten die je niet zomaar aanschaft voor je school. Ze zijn echter een stuk compacter geworden: deze lasercutter van Makeblock is daar een mooi voorbeeld van. De machine snijdt door hout, maar ook door andere materialen zoals acryl en leer. De benodigde afzuigunit wordt meegeleverd.