Uit onderzoek is gebleken dat smartphones een negatief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen: ze kunnen zich slechter concentreren, besteden minder tijd aan huiswerk omdat ze afgeleid worden door hun telefoon en de woordenschat gaat achteruit omdat ze computertaal gebruiken. Maar met een paar simpele apps verander je deze stoorzender in een behulpzame onderwijstool.
Social media uitschakelen
De grootste afleider is social media: leerlingen zijn overprikkeld en hebben voortdurend het gevoel dat ze snel moeten reageren op berichten. Een voordehand liggende oplossing is natuurlijk internet uitschakelen of de telefoon uit de leeromgeving te verwijderen. Een andere optie bestaat uit apps als ShutApp, Forest en Freedom.
Met ShutApp dagen leerlingen elkaar uit om de smartphone niet te gebruiken gedurende een bepaalde tijd, waarbij er een notificatie verstuurd wordt aan de rest wanneer één van hen voor die tijd wél de telefoon gebruikt. Met Forest worden leerlingen beloond wanneer ze hun telefoon niet gebruiken. Je plant namelijk een digitale boom en zolang je de telefoon niet gebruikt, groeit hij. Je kan zelf instellen hoe lang je de telefoon niet wilt gebruiken en als de tijd om is, is de boom volgroeid en krijg je punten. Gebruik je de telefoon tussentijds? Dan gaat de boom dood. Nadeel van deze twee apps is dat de telefoon in feite helemaal niet gebruikt kan worden. Wil je de smartphone tijdens de les kunnen inzetten, dan biedt Freedom de uitkomt. Met Freedom kan je precies aangeven welke sites en apps je wilt blokkeren, wanneer en voor hoe lang, zodat de smartphone wel nog voor andere doeleinden te gebruiken is, zoals het opzoeken van relevantie informatie.
Rooster en huiswerk
Dankzij iStudiez Pro heb je geen papieren agenda meer nodig. In de app kunnen leerlingen eenvoudig het lesrooster invoeren, opdrachten en huiswerk plannen en deadlines in de gaten houden. Zo kun je aangeven of een ingevoerde activiteit bij een bepaald vak hoort en of dit een terugkerend item is. Daarnaast kunnen leerlingen eenvoudig to-do-lijstjes maken voor huiswerkopdrachten, een projectgroep aanmaken en hun behaalde cijfers bijhouden. De app was voorheen alleen geschikt voor iOS, maar nu ook verkrijgbaar voor Android.
Apps per vak
Het aanbod in apps is enorm en voor elk vak zijn er honderden apps te vinden die niet alleen leerzaam, maar ook leuk zijn. Zo helpt Photomath bij wiskundige problemen. Wanneer een leerling een vraagstuk niet kan oplossen, biedt Photomath de uitkomst. Letterlijk. Maak een foto van het probleem en de app geeft je het antwoord. Het klinkt een beetje als spieken, maar de app doet nog meer, want naast het antwoord krijg je ook een stap-voor-stap uitleg, zodat leerlingen de handvaten krijgen om het volgende vraagstuk zelf op te lossen.
Met Google Maps hebben leerlingen de hele wereld in hun broekzak, maar om de hoofdsteden van verschillende landen te leren, zijn andere apps toch handiger. Zo vergroot Topo Europa Pro (iOS) de topografische kennis van Europa. Met de app leer je niet alleen de landen en hoofdsteden, maar ook tientallen andere belangrijke steden in Europa. Met de Landen Aardrijkskunde Quiz (Android) kunnen leerlingen ook de andere continenten oefenen.
De meest bekende app waarmee je spelenderwijs een nieuwe taal leer is natuurlijk Duolingo. Vooralsnog is alleen de Engelse taal in het Nederlands ondersteunt, maar wanneer leerlingen al een aardig woordje Engels spreken, kunnen ze met de app een legio aan andere talen leren, zoals Spaans, Frans en Duits, en het tegen elkaar opnemen. Ongeacht de taal is woordjes leren nog nooit zo makkelijk geweest als met WRTS. Je kan zelf woordenlijsten aanmaken, maar ook overnemen van anderen en jezelf overhoren. De app leert je daarnaast ook hoe je woorden uit moet spreken.
Al deze apps zijn verkrijgbaar in de App Store en/of op Google Play. De meeste zijn gratis, maar voor sommigen moet je een klein bedrag betalen. Met de digitale App Store card en Google Play card van Startselect kun je eenvoudig het tegoed opwaarderen, zonder een creditcard aan een account te koppelen.