Nederlandse scholieren zouden verplicht een digitaal vaardigheidsbewijs moeten halen.
Dat schrijft de Nationale Cybersecurityraad (CSR) maandag in een advies aan de staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD) maandag.
In het basis- en voorgezet onderwijs moet er volgens de NSR structureel aandacht worden besteed aan privacyvraagstukken, digitale media en de wettelijke aspecten van het internet.
"Net als het behalen van een verkeers- of zwemdiploma, is het belangrijk dat al vanaf de basisschool kinderen internetwijs worden gemaakt. Het maakt ze bewust en ze raken geïnteresseerd in de digitale wereld", aldus Dick Schoof, die als nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) voorzitter is van de NCR.
De CSR hoopt op deze manier ook investeren in de Nederlandse interneteconomie. "Als we digitale kennis verplicht opnemen in het studiecurriculum lopen we daar onmiddellijk mee voorop in de wereld en levert het ons op termijn een concurrentievoorsprong op", aldus Schoof.
Niet nodig
VVD, SP en D66 steunen het pleidooi voor meer focus op internetveiligheid in het onderwijs, maar een verplicht diploma is wat hen betreft niet nodig.
"Een motie van mij om computervaardigheden op te nemen in het lesprogramma voor het basisonderwijs is aangenomen door de Kamer. Daar loopt internetveiligheid vanzelf in mee", aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen tegen NU.nl.
Volgens hem zijn goed kwalitatief onderwijs en goede docenten effectiever dan een verplicht diploma.
Jasper van Dijk (SP): "Het is goed dat kinderen leren omgaan met internet, alleen al vanwege de enorme misleiding en manipulatie. Maar er moeten wel extra middelen komen, want de scholen hebben het al druk genoeg."