Beoordelen nieuwe studenten een opleiding anders nu zij zich sinds 2014 eerder moeten aanmelden en een studiekeuzecheck moeten doen? Hoe oordelen studenten over hun opleiding als de vooruitzichten op een baan niet verbeteren?
In de week van 12 januari wordt een recordaantal van 705.000 studenten in het hoger onderwijs uitgenodigd om deel te nemen aan de Nationale Studenten Enquête (NSE) en hun oordeel te geven over hun opleiding en hogeschool of universiteit. Door het invullen van deze landelijke enquête helpen studenten de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs transparant te maken. De resultaten van de NSE worden ingezet voor kwaliteitszorg van de onderwijsinstellingen en voor voorlichtingsactiviteiten naar studiekiezers. Zo worden de resultaten eind mei 2015 geplaatst op de onafhankelijke vergelijkingswebsite www.studiekeuze123.nl. Studiekiezers kunnen hier de studentenoordelen van verschillende opleidingen met elkaar vergelijken.
NSE in cijfers
In 2015 participeren 72 instellingen waarvan 52 hogescholen en 20 universiteiten (bekostigd en niet-bekostigd). 705.000 studenten krijgen een e-mail om deel te nemen aan de NSE. Zij zullen zo’n 100 vragen beantwoorden over onder meer de inhoud van de opleiding, studiefaciliteiten, voorbereiding op de loopbaan en studiebegeleiding. In 2014 gaf bijna 70 procent van de HBO-studenten en meer dan 80 procent van de WO-studenten aan tevreden tot zeer tevreden te zijn over zijn of haar opleiding.
De Nationale Studenten Enquête
De Nationale Studenten Enquête (NSE) is het grootschalige landelijke onderzoek waarin jaarlijks bijna alle studenten in het hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding en instelling. De NSE valt onder de verantwoordelijkheid van Stichting Studiekeuze123. De resultaten van de NSE worden getoond op www.studiekeuze123.nl en opgenomen in de Studiekeuzedatabase. Deze database wordt op www.studiekeuzeinformatie.nl beschikbaar gesteld voor interne kwaliteitszorg van onderwijsinstellingen en voorlichtingsproducten, zoals materialen van instellingen, Schoolweb, Qompas, Keuzegids Hoger Onderwijs.