2020 was het jaar waarin tools voor online onderwijs doorbraken. In dit artikel bespreken we een aantal verborgen parels: krachtige tools die veel kunnen toevoegen.
In het afgelopen jaar hebben we massaal kennisgemaakt met tools om online onderwijs te faciliteren. Sommige apps schoven we al snel terzijde, omdat ze toch niet zo praktisch bleken. Andere apps bleken een regelrecht schot in de roos. Maar kende je deze tools al?
KapWing
KapWing is één van de tools voor online onderwijs waarmee je jouw leerlingen in groepjes laat samenwerken. Niet door de tafeltjes bij elkaar te schuiven, maar gewoon online.
Deze tool lijkt op sommige punten op Genially en G-Suite. Wanneer de school G Suite gebruikt, kunnen leerlingen met hun bestaande Google-account inloggen. Geen Google-account? Dan kan ook via Facebook worden ingelogd.
Eenmaal ingelogd is het maken van een nieuwe Workspace zo gepiept en kunnen leerlingen samen aan de slag om mooie multimedia content te bouwen. Tekst, afbeeldingen, audio en zelfs screenrecordings en animaties zijn toe te voegen met een paar klikken.
KapWing is beschikbaar in een betaalde versie en een gratis versie. Voor de meeste onderwijsprojecten is de gratis versie ruimschoots voldoende. Deze variant biedt 250mb uploads, een exportfunctie voor video’s tot 7 minuten lang, de mogelijkheid om maandelijks ruim 3 uur video te publiceren en volledige toegang tot alle bewerkingstools.
De betaalde versie (20 dollar per maand) biedt extra opslag en export-mogelijkheden.
Parlay
De meeste mensen kennen de term “parlay” van de film “Pirates of the Caribbean”. In die film verwijst “parlay” naar het (fictieve) recht om overleg te plegen met de kapitein.
De app”parlay” zou de piraten uit de 18e eeuw misschien goed van pas gekomen zijn, want overleg plegen is de kern van deze tool voor online onderwijs. Parlay richt zich vooral op leerlingen in het basisonderwijs en het primair onderwijs.
Ronde tafels
Het Parlay Universe bestaat inmiddels uit duizenden en duizenden RoundTables waar je aan kunt deelnemen. Dit aantal neemt dagelijks toe, want iedereen kan nieuwe onderwerpen openen.
Nadeel van Parlay is dat het hele platform in het Engels is opgebouwd.
Als leerkracht kun je in Parlay een digitale lesomgeving bouwen. Je bepaalt de leerdoelen en biedt relevante content aan je leerlingen. Leerlingen kunnen de stof bestuderen en vervolgens via de discussion prompt hun inbreng delen en op elkaar reageren. Hierdoor kunnen de leerlingen van elkaar leren, waarbij de leraar vooral de taak heeft om de discussie te sturen en een positieve en veilige ervaring te bieden.
Op de achtergrond heb je inzage in een grote hoeveelheid data, die je helpt om je lessen en discussies te verbeteren. Je ziet terug wat de bijdrage van de individuele leerlingen is en hoe de groepsdynamiek zich ontwikkelt.
Engelstalig
Nadeel van Parlay is dat het hele platform in het Engels is opgebouwd. Hoewel discussies in elke taal gevoerd kunnen worden, is het platform vooral in Engelstalige landen aangeslagen. Leerlingen die de Engelse taal minder goed beheersen zouden door de taalbarrière ontmoedigd kunnen raken.
Parlay is verkrijgbaar onder verschillende (betaalde) licenties. De goedkoopste licentie (160 dollar/jaar) geeft één leraar (met een onbeperkt aantal leerlingen) toegang tot de tool.
Om Parlay uit te proberen kun je onder de gratis trial-versie maximaal 12 RoundTables aanmaken.
Kialo
Een andere tool om discussies te faciliteren is Kialo. In tegenstelling tot Parlay is de tool Kialo niet specifiek ontworpen voor het online onderwijs. Dit zie je terug in de iets zakelijkere gebruikersinterface. Daarnaast is Kialo geheel Engelstalig en dus vooral geschikt voor de hogere leerjaren.
Kialo is vooral handig voor wie op zoek is naar uiteenlopende argumenten over een onderwerp. Het is een tool dat je kunt inzetten om research te plegen voor een essay, spreekbeurt of voor opdrachten maatschappijleer.
Iedere gebruiker kan een stelling poneren. Andere gebruikers kunnen op de stelling reageren, of reageren op de reacties van anderen.
In een ander overzicht krijg je inzicht de hiërarchie van de argumenten. Door de gelaagde weergave is het makkelijker om een indruk te krijgen van de waarde die je aan een bepaald argument moet verbinden.
Explain Everything
Ook voor corona toeslag maakten de meeste leerkrachten al digitale presentaties. Tijdens de les toon je de presentatie aan je leerlingen en spring je in op vragen en opmerkingen van de groep. Je presentatie is (als het goed is) interactief. Vaak wijs je ter plekke onderdelen van je presentatie aan. Je onderstreept zaken, verbindt onderdelen met elkaar. Of je bouwt in je presentatie in dat bepaalde delen worden doorgestreept, om een veelgehoord misverstand uit de wereld te helpen?
Je presentatie kun je natuurlijk ook online tonen. Maar hoe wijs je een detail aan? Hoe kun je belangrijke woorden en termen ter plekke onderstrepen voor extra nadruk? Met Explain Everything verander je elk device (met een touchscreen) in een digitaal whiteboard. Daardoor kun je jouw leerlingen thuis precies dezelfde ervaring bieden die ze in de klas zouden beleven.
De gratis versie van Explain Everything biedt weinig functionaliteiten en is echt bedoeld om een gevoel bij de tool te krijgen. Met maximaal 3 projecten (elk 1 slide) en een opslag van maximaal 500mb ben je al snel aangewezen op een (duur) betaald abonnement. Een team-account, nodig om bestanden te delen in een veilige omgeving, kost 11,99 euro per gebruiker per maand.
Wakelet
De populariteit van tools als Pinterest is makkelijk te verklaren. Met Pinterest kun je makkelijk collections opbouwen van interessante webcontent over een bepaald onderwerp. Artikelen, videos, bookmarks en veel meer is via Pinterest makkelijk te delen.
Je zou Pinterest zó kunnen gebruiken als onderwijstool, ware het niet dat social media geen veilige omgeving bieden voor het onderwijs. Zowel op het gebied van cybersecurity als privacy laten social media te wensen over.
Wakelet biedt alle voordelen van Pinterest, plus een aantal features die in het onderwijs onmisbaar zijn. Zo kun je een lesplan opstellen, dat de volgende onderdelen bevat:
- Lijst van verplichte literatuur
- Groepsopdrachten
- Individuele opdrachten
- Onderzoeksopdrachten
Leerlingen kunnen ook een portfolio samenstellen, waardoor ze al hun huiswerkopdrachten op één plek kunnen inleveren.
Verrassend genoeg is Wakelet geheel gratis om te gebruiken.
Wakelet bevat een groot aantal tools voor inclusiviteit zoals Immersive Reader) en integratie met tools als G Suite, Teams en verschillende LMS systemen.
Verrassend genoeg is Wakelet geheel gratis om te gebruiken. Een woordvoerder: “Wakelet is gratis en zal altijd gratis blijven. Alle features die nu beschikbaar zijn, zullen altijd gratis zijn. Ook als we in de toekomst betaalde abonnementen zouden toevoegen.”
Verdient het bedrijf dan geld met data, zoals bijvoorbeeld Facebook en Pinterest dat doen? Dat blijft, ook bij navraag, onduidelijk. Wel benadrukt het bedrijf géén persoonlijke data te verkopen aan adverteerders en derden.
Poll Everywhere
Afstandsleren biedt extra uitdagingen. Een van de grootste problemen is dat je het moet doen zonder de lichaamstaal van je leerlingen. Normaal zie je enthousiasme in de ogen, de vertwijfelde blik als ze het niet snappen, of een ingezakte houding.
Al deze signalen gebruik je om je lesstijl af te stemmen op je klas. Omdat je niet altijd kunt eisen dat leerlingen hun webcam aanzetten, moet je het bij online onderwijs zonder deze signalen doen.
Controlevragen
Om toch te zien of je leerlingen je kunnen volgen, moet je dus vaker controlevragen stellen. Veel uitgebreide tools voor online onderwijs bieden de mogelijkheid om polls te houden. Soms wil je het echter simpel houden. Poll Everywhere doet precies wat het belooft: snel en simpel een poll houden onder je publiek.
Bekende onderwijsinstellingen als UCLA, Duke University, MIT en Harvard University gebruiken Poll Everywhere voor controlevragen, online toetsen, aanwezigheidscontroles en nog veel meer. Doordat Poll Everywhere voldoet aan de eisen van SOC2 kunnen onderwijsinstellingen erop vertrouwen dat de data die via Poll Everywhere verzameld wordt veilig opgeslagen wordt.
Kleine selectie
De zes besproken apps hebben zich in 2020 bewezen als nuttige en bruikbare tools voor online onderwijs. Deze top-tools zijn slechts een kleine selectie uit het enorme aanbod tools die in het online onderwijs goed van pas komen. We blijven daarom, ook in 2021, altijd zoeken naar andere (nog betere) onderwijsapplicaties.