Toen bekend werd dat scholen hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, gingen leraren direct op zoek naar mogelijkheden voor les op afstand. Om hun leerlingen in beeld te houden gebruiken ze videochats. Op een veel gebruikte app, Zoom, is steeds meer kritiek. De app zou onveilig zijn en het niet zo nauw nemen met de privacy. Het is belangrijk dat scholen zich bewust zijn van de risico’s. Kennisnet adviseert scholen dan ook om zeer terughoudend te zijn met toepassingen als Zoom. Hieronder lichten we ons advies toe.
Snel kiezen voor een videoapp
De sluiting van de scholen zorgde voor één prangende vraag: hoe zorgen we ervoor dat het onderwijs gewoon door kan gaan, liefst op korte termijn? Veel scholen hadden hier al applicaties voor in huis, maar ook nieuwere applicaties zoals Zoom kwamen in beeld als laagdrempelige en gebruiksvriendelijke optie. Zoom had bovendien een aantal handige mogelijkheden die andere apps misten. Bijvoorbeeld: met een groot aantal leerlingen tegelijk videochatten. Veel leraren maken nu gebruik voor hun lessen. Maar hoe zit het met de privacy-voorwaarden en beveiliging?
Wat is er aan de hand met Zoom?
De afgelopen weken kwam Zoom meerdere keren negatief in het nieuws. Zo bleken ze zonder het te melden persoonsgegevens door te geven aan Facebook en andere commerciële partijen. Ook legden ze ongevraagd links met LinkedIn-profielen van gebruikers en lekten er zelfs Windows-wachtwoorden van mensen uit. Verder bleken beweringen op het gebied van end-to-end-encryptie niet te kloppen.
Om veilig te kunnen Zoomen moeten bepaalde instellingen goed worden gezet. Gebeurt dit niet dan kunnen anderen deelnemen aan het gesprek en daarin aanstootgevende beelden vertonen, zoals al eerder op een school gebeurde.
Ook na een recente update van Zoom blijven er twijfels. Op papier lijkt de app zijn zaken nu beter op orde te hebben, maar is dat ook zo? Eerdere onjuiste beweringen en niet nagekomen beloften hebben Zoom bepaald niet geloofwaardiger gemaakt.
Bekijk hier het volledige artikel.