Sociale media is niet meer weg te denken in de maatschappij, dus ook niet op school of op je werk. Wie had er 5 jaar geleden verwacht dat ook de politie aan het twitteren is geslagen en facebook gebruikt bij opsporing? Steeds vaker zie je een twitterende wijkagent die met nieuwe media het contact met de buurt wil versterken of een facebook bericht plaatst waarin buurtbewoners worden gewaarschuwd over inbrekers in de wijk. We spreken hierover met Arnoud Grootenboer, Project coördinator Sociale Media eenheid Rotterdam en adviseur Sociale Media en Jeugd Nationale Politie. In het projectteam Sociale Media zorgt hij met collega’s ervoor dat de politie bij blijft in de wereld van Sociale Media.
Wat doet de politie op het gebied van mediawijsheid?
Mediawijsheid is voor de politie belangrijk. Dat is voor ons een vanzelfsprekende voorwaarde voor het gebruiken van media en het kunnen vertalen van meldingen en aangiftes van online incidenten naar soorten delicten en strafbaarstelling. Voor het uitvoeren van de jeugdtaak geldt bovendien dat het oplossen en voorkomen van online incidenten begint en eindigt bij het serieus nemen van de belevingswereld van jongeren. Dat betekent dus tijdig op de hoogte zijn van ontwikkelingen, te weten wat er speelt en te kunnen anticiperen en reageren op trends en grensoverschrijdend of strafbaar gedrag.
Hoe gebruik jij sociale media in je dagelijkse werk?
In mijn functie geef ik politieagenten en teams les in het gebruik van Sociale Media. In Facebook, Twitter, Youtube en Instagram met name. Ook gebruiken we Sociale Media om actief te leren.
'Integreer een social media beleid in het schoolveiligheidsplan'
Kun je wat voorbeelden geven van je werk?
Binnenkort komt er een nieuwe lichting van politieagenten het korps binnen. Jonge mensen die allemaal al digitaal denken en doen. Dan confronteer ik hen met hun Sociale Media gedrag op een leuke manier. Het is echt een presentatie over bewustwording en kan gelijk de richtlijnen van de politie vertellen.
De slogan van de politie is: "waakzaam en dienstbaar" Hoe ziet dit er uit in een digitale wereld?
In al onze Sociale Media accounts zie je waakzame en dienstbare voorbeelden terug. Het is eigenlijk niet anders dan de offline wereld. Als het gaat om aanhoudingen en opsporen krijgt het nu een verhaal en beeld. Ook het dienstbare van aanspreekbaar zijn en vragen beantwoorden zie je terug in al onze Sociale Media uitingen. Mooie verhalen en beelden van oudere mensen helpen met oversteken tot professionele aanhoudingen.
Hoe ga je als politieagent om met privacy? Is dit niet lastig?
Het is altijd goed om bewust te zijn van je privacy. Als je als agent voor je werk Sociale Media gebruikt zal je automatisch meer gaan afschermen. Tegelijkertijd is het in een beroep in de publieke sector inderdaad lastig om helemaal afgeschermd te blijven.
In video’s die we maken van politiewerk geven we tegenwoordig ook collega’s de mogelijkheid om onherkenbaar gemaakt te worden. Helemaal 100% tegen gaan kan je het niet.
Medewerkers krijgen training in Gebruik Openbare Bronnen Internet (GOBI) en leren om hoe je goed om moet gaan met internet in de breedte en dus ook met privacy. Het is een landelijk initiatief, geïnitieerd door Arno de Bruijn, dat in de verschillende eenheden, waaronder de eenheid Rotterdam, wordt overgenomen.
Heb je nog adviezen voor scholen? en voor leraren en leerlingen?
Ongewenste zaken als intimidatie, agressie, pesten en bedreiging spelen zich ook online af. Weliswaar buiten het zicht van school, maar soms met enorme impact op sociale veiligheid en dus schoolveiligheid. Denk daarom na over een social media beleid en integreer dat in het schoolveiligheidsplan. Bespreek met de wijkagent in welke situaties contact met politie gelegd wordt en welke samenwerking dan nodig is. En voer in de klas het gesprek over online respect; hoe doe jij dat?
Ga er als docent ook actief mee aan de slag, de jongeren groeien er namelijk mee op, voor hen is het een onderdeel van hun jeugd.
Mochten je twijfelen over strafbare delicten kan je altijd met de wijkagent of jeugdagent in contact komen via politie.nl .
Leerlingen kunnen ook hun vragen stellen via de chat op vraaghetdepolitie.nl