Als je informatievaardig bent stel je vragen als:
- Hoe formuleer je een goede zoekvraag?
- Wat staat er precies in de tekst?
- Van wie is de informatie afkomstig?
- Hoe weet je of de informatie betrouwbaar is?
- En waar zoek je als er niets op internet is te vinden?
Waarom is informatievaardigheid belangrijk?
Zonder informatievaardigheden kun je makkelijk verdwalen in de enorme hoeveelheid informatie, en erger nog, de verkeerde bronnen gebruiken.
Zoeken op internet is een dagelijkse bezigheid geworden, ook voor kinderen. Denk maar aan huiswerkopdrachten en het voorbereiden van spreekbeurten. Uit de miljoenen websites op internet moeten we een selectie maken. Wat is belangrijk? Wat is waar? Wie zegt wat? En met welke bedoeling?
Bovendien oefenen de grote hoeveelheid berichten – via kranten, sociale media, tv, online gemeenschappen – in combinatie met de filterbubbel invloed uit op hoe wij onszelf, de ander of de wereld zien. Het wordt steeds lastiger om het onderscheid te maken tussen feit en fake.
Mensen die onvoldoende informatievaardig zijn, nemen vaak klakkeloos dingen over van internet en realiseren zich onvoldoende dat informatie (bewust of onbewust) fout of verdraaid kan zijn. Informatievaardigheden leren je de zin van de onzin te onderscheiden.
Wat zijn geschikte zoekmachines voor kinderen?
- Web for Classrooms is de eerste zoekmachine ter wereld die rekening houdt met het leesniveau van kinderen. De zoekmachine toont relevante informatie voor de leeftijd 6 tot 15 jaar.
- Wikikids is al 10 jaar de Wikipedia voor kinderen. Kinderen krijgen leerzame artikelen te lezen die op hun leeftijd zijn afgestemd.
- Jeugdbieb.nl is een verzameling links naar informatief materiaal voor kinderen van basisschoolleeftijd.
- OBAjunior.nl is een zoek- en ontdeksite voor kinderen. Op de site vinden kinderen informatie, boeken en activiteiten die voor hen betrouwbaar en interessant zijn.
MediaMasters over informatievaardigheden
Tegenwoordig zoeken we alles wat we willen weten op internet. Maar uit de Leerlingmonitor Digitale Geletterdheid 2020 blijkt dat kinderen tussen de 10 en 13 jaar oud moeite hebben om de juiste informatie op internet te vinden en op waarde te schatten. Met de serious game MediaMasters maken groepen 7 en 8 spelenderwijs kennis met mediawijsheid. In de wijk ‘Filter Eiland’ gaan leerlingen aan de slag met reclame en zoeken & vinden.
Bekijk meer over informatievaardigheden en relevant lesmateriaal op de website van Mediawijsheid.nl