Website Nieuwsbegrip voor leerlingen

redactie
04 mei 2009
2 min

De huidige methode Nieuwsbegrip wordt uitgebreid met een website voor leerlingen. Met het aanbod op deze nieuwe website, in combinatie met de huidige website, kunnen scholen met Nieuwsbegrip werken aan alle kerndoelen van begrijpend lezen. De nieuwe website is per mei gestart als pilot, binnenkort is hij beschikbaar voor alle licentiehouders.

Uitbreidingen
De uitbreidingen zijn gebaseerd op de kerndoelen van het Nederlands en op de tussendoelen en leerlijnen van de SLO. De uitbreidingen komen op de leerlingenwebsite en omvatten iedere week:

  • Lessen rondom verschillende tekstsoorten: verhalende teksten, brieven, stripverhalen; verslagen; een mop/raadsel, een betoog, reclameteksten, interview en Internetteksten.
  • Woordenschatoefeningen bij een selectie van woorden uit de actuele Nieuwsbegriples.
  • Functionele schrijfoefeningen.
  • Instructies voor het werken met de stappenplannen, strategieën en sleutelschema’s.

Binnen de betekenisvolle en functionele omgeving van een virtuele uitgeverij stellen de leerlingen met de klas hun eigen magazine samen. Zij putten daarbij inspiratie uit de onderwerpen van Nieuwsbegrip, gaan op zoek naar nieuws, geven hun mening over een onderwerp, maken een verslagje enzovoort. Om het einddoel, het vullen van het magazine, te bereiken maken de leerlingen lessen waarin ze met verschillende tekstsoorten oefenen en woordenschatoefeningen. De lessen met andere tekstsoorten nemen ongeveer 45 minuten in beslag, de woordenschatoefeningen 30-45 minuten.

In mei start een kleine groep geselecteerde scholen met een korte pilot. Daarna krijgen alle licentiehouders de kans om enkele maanden lang gratis kennis te maken met de grote broer van Nieuwsbegrip, in ieder geval tot ruim na de zomervakantie.

Voor de laatste ontwikkelingen: www.nieuwsbegrip.nl.

Gerelateerde artikelen