Elke dag laten we veel gegevens achter: door in te checken met je OV-chipkaart, door Google-producten te gebruiken en door zelfscannen in supermarkten. De gegevens worden gebruikt om het algoritme te monitoren en te “voeden”.
Het is bijna onmogelijk om deze situatie te vermijden. Een effectievere methode dan dit proberen, is om het systeem te ontregelen. De “Technology Review” van het Massachusetts Institute of Technology heeft een onderzoek geschreven met drie manieren om dit te bereiken, zodat we kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat grote technologiebedrijven (ook bekend als grote technologiebedrijven) hun beleid wijzigen.
Een vergiftigingsalgoritme houdt in dat u opzettelijk betekenisloze of zelfs schadelijke gegevens achterlaat. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met behulp van een browserextensie, die op elke advertentie klikt die Google u aanbiedt.
Het onderzoek waar “Technology Review” zich mee informeert, ziet ook een rol voor onderzoekers en beleidsmakers. Een onderzoeker kan bijvoorbeeld het aantal mensen modelleren dat nodig is om in een bepaalde actie te slagen. Beleidsmakers kunnen acties ondersteunen door middel van strenge privacywetten. Uiteindelijk is het erg belangrijk om te onthouden dat het uw eigen gegevens zijn.
Lees alle tips om Big Tech slim af te zijn hier op Mediawijzer.net