Via een speciaal ontwikkelde modereertool kunnen scholen in het voortgezet onderwijs sinds 1 november hun RIO gegevens registreren.
RIO staat voor Registratiesysteem Instellingen en Opleidingen en is een dienst waarin onderwijsinstellingen zelf kunnen bepalen hoe ze zichtbaar willen zijn voor leerlingen, ouders en stakeholders.
De RIO gegevens worden geregistreerd in een eigen administratiesysteem, of het online portal van RIO. Voordat deze gegevens worden ingevoerd, worden onderwijsinstellingen uitgenodigd om na te denken over de manier waarop ze zichtbaar willen zijn in RIO. Oftewel, het “modelleren” van de onderwijsorganisatie.
Hoe wil de onderwijsinstelling bijvoorbeeld in de “buitenwereld” herkend worden? En op welke onderdelen wil je als onderwijsinstelling intern en extern rapporteren?
Met het modelleren bepaal je zelf hoe de school zichtbaar wil zijn voor leerlingen, ouders en stakeholders. De uitkomsten hiervan worden ingevoerd in zowel het leerlingadministratiesysteem (LAS) als in het RIO-register. Op deze manier ontstaat er een compleet beeld van de onderwijsinstelling in RIO en heb je de regie over je eigen gegevens.
Maar hoe werkt het?
De modelleertool is een hulpmiddel die je door een aantal vragen leidt.
- Wie verzorgt het onderwijs?
- Om wat voor onderwijs gaat het?
- Op welke manier wordt dat onderwijs verzorgd?
- Waar wordt dat onderwijs verzorgd?
De antwoorden hierop vormen een nauwkeurige beschrijving van de onderwijsinstelling. Verschillende medewerkers van de onderwijsinstelling kunnen tegelijk aan de modellering werken. In totaal bestaat de tool uit vijf stappen. Bij elke stap worden instructies, uitleg en voorbeelden geleverd.
Benieuwd naar de modelleertool? Lees op meer op riomodelleertool.nl
Meer weten over de dienst RIO? Lees meer over de dienst RIO. Ook kunt u contact opnemen met Kennisnet support via info@rio-onderwijs.nl of via 0800- 321 22 33.
Het volledige artikel kan worden gevonden op Kennisnet.