Zoekwedstrijd op Internet

redactie
19 januari 2009
2 min

Vanaf 27 februari 2009 gaat de Nationale Jeugdkrakercompetitie weer van start. Duizenden leerlingen van groepen 8 gaan in teamverband op Internet op zoek naar de antwoorden op de (hersen)krakers uit de competitie.

Aan de editie 2008 deden ruim 400 scholen mee! De wedstrijd is een initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken en wordt georganiseerd in samenwerking met Schoolbieb. 

Leren zoeken en presenteren
Door mee te doen aan de wedstrijd leren kinderen zelfstandig te zoeken op het web en leren ze het Internet te gebruiken als informatiebron voor bijvoorbeeld werkstukken. In de competitie oefenen ze hun presentatievaardigheden en doen ze ervaring op met bijvoorbeeld het maken van filmpjes en powerpoint presentaties.  

Prijzen

Voor de deelnemende teams zijn er aantrekkelijke prijzen van 500, 250, 150 en 100 euro te verdienen. Voor de leukste presentatie, de origineelste krakervraag en de spannendste foto worden prijzen van 100 euro uitgekeerd.  

Website
Net als in voorgaande jaren vormt de website www.jeugdkrakercompetitie.bibliotheek.nl  het hart van de competitie. Op de site staan onder andere de hersenkrakers, de tussenstand en verschijnen na iedere ronde de oplossingen met de zoekweg. Op de pagina ‘In the spotlight‘kunnen teams zich aan elkaar presenteren, kinderen leren van Mr. Web de fijne kneepjes van het zoeken.
 
Voorbeeld Krakervraag
"Wist je dat het apenstaartje al meer dan tweeduizend jaar oud is": zei meester tegen de klas. Joris reageerde verbaasd: "zijn er zulke oude apen?" Een paar kinderen schoten in de lach. "Ik bedoel het teken @ dat je gebruikt bij emailadressen" vervolgde meester. "Wij zeggen hier apenstaart maar in Frankrijk en Italië noemen ze het slakje en in weer andere landen wormpje, muisje, hondje of olifantenslurf". Op typemachines was dit teken nog niet zo lang geleden het minst gebruikte teken. Nu is dat is nu wel heel anders.

Vraag: welke meneer zorgde ervoor dat het apenstaartje weer heel populair werd?
 

Inschrijven

Inschrijving is niet vrijblijvend en niet gratis. Wij vragen €35,-  per team, mede om het prijzengeld te kunnen bekostigen.  Een team kan zich inschrijven door het aanmeldingsformulier dat op de site www.schoolbieb.nl staat in te vullen en te versturen voor 27 februari 2009. Het is aan de school om te beslissen of de hele groep 8 zich inschrijft als 1 team of als meerdere teams.
Het team ontvangt een bevestiging met loginnummer en wachtwoord. Er is sprake van een officiële deelname als de school of bibliotheek het geld heeft overgemaakt. Een aantal openbare bibliotheken sponsort de scholen in hun gemeente.

Gerelateerde artikelen