Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 May 2020
Artikel delen

Dankzij LOF werken aan onderwijsvernieuwing

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Vo-leraar Richard Koekkoek ontwikkelt een onderwijsmethode die recht doet aan de individuele leerling. De mogelijkheid hiervoor kreeg hij via een subsidieaanvraag bij het LerarenOntwikkelFonds (LOF). Zo ontving hij uren om zijn idee uit te werken, steun van een coach en hulp van andere leraren. Vanaf 13 mei 2020 is het voor leraren in het po, vo en mbo opnieuw mogelijk een LOF-aanvraag in te dienen.

  Door:Redactie | Leraar24.

  Koekkoek bedacht een onderwijsmethode waarbij de leerling zelf kiest uit drie trajecten om een leerdoel te halen. Leerlingen worden zo meer eigenaar van hun leerproces. In een interview op Leraar.nl vertelt Koekkoek wat zijn methode inhoudt. Bij het eerste traject wordt de leerling met een duidelijk omschreven opdracht richting leerdoel begeleid. Het tweede traject bestaat uit een minder duidelijke opdracht met veel keuzevrijheid. Bij de derde keuzeoptie staat de leerling helemaal zelf aan het roer: hij bepaalt en bedenkt zelf hoe je voldoet aan je leerdoel.

  Verschillen in tempo en begeleiding

  Het idee voor de methode ontstond toen Koekkoek nadacht over hoe hij kon omgaan met tempoverschillen in de klas. ‘Sommige leerlingen snappen snel hoe het zit, hebben minder begeleiding nodig en ronden een opdracht snel af; anderen hebben meer tijd nodig om een idee te laten rijpen en willen meer begeleiding.’ De eerste groep leerlingen raakt snel gefrustreerd als ze moeten wachten op anderen die de opdracht nog niet af hebben. De leerlingen die meer tijd nodig hebben, voelen zich opgejaagd.

  Bekijk hier het volledige artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS