Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
9 July 2020
Artikel delen

In gesprek met informaticadocenten Sjors en Frans

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Lees hier hoe het voor informaticadocenten in de praktijk echt eraan toe gaat. Van visie tot dag-tot-dag praktijken en veel meer.

  Door Instruct

  En hoe het komt dat bijna 60% van hun leerlingen meisje is.

  Na eerdere interviews tijdens de Corona periode per videocall af te hebben gedaan gaan we deze keer weer het land in. Naar Scholengemeenschap Markenhage in Breda om precies te zijn. Hier zijn we op bezoek bij de informaticadocenten Sjors van der Giessen en Frans Vermeulen.

  Hoe komt het dat jullie nu als docent informatica voor de klas staan?

  Frans: “Oorspronkelijk heb ik elektrotechniek gestudeerd en wilde toen al mijn onderwijsbevoegdheid halen, maar dat was op dat moment niet mogelijk. Ik vroeg mij toen wel af hoe dan mensen die elektrotechniek als vak willen onderwijzen hiertoe kunnen komen. Maar goed op dat moment kwam het er niet van. Zo’n negen jaar geleden ben ik gevraagd om eens een lesje te geven op Markenhage. En toen ik na de eerste les naar buiten liep was dit met een hele grote glimlach. De mogelijke ettertjes die ik stiekem toch wel een beetje verwachtte waren er niet en tot op de dag van vandaag is dat zo gebleven. Inmiddels ben ik software engineer met als specialiteit databases en iedere keer dat ik vanuit school naar mijn werk ga is dat nog steeds met diezelfde grote glimlach.”

  Sjors: “Toen ik in mijn laatste jaar van het vwo zat zo tegen de laatste examens aan viel bij mij het kwartje. Ik had mij al ingeschreven voor de studie rechten en sprak mijn twijfel over deze keuze uit. Ik had het nog eigenlijk nog veel te veel naar mijn zin op de middelbare school. Toen de reactie kwam, ‘maar dan word je toch docent’ viel bij mij alles op z’n plaats. Ik heb mij direct uitgeschreven voor rechten en ingeschreven voor de opleiding docent Nederlands. Een aantal jaren geleden werd ik door mijn affiniteit met computers gevraagd om mede vorm te geven aan de lessen informatica. Dit was ongeveer gelijk met de periode dat Frans bij ons op school kwam werken.

  Samenwerking scholen zorgt ervoor dat ze informatica aan kunnen bieden

  Ik zag toen ik hier aan kwam rijden dat er hier drie scholen gevestigd zijn op dit terrein. Hoe zit dat nu precies?
  Het zijn wel drie verschillende middelbare scholen, maar deze werken nauw samen en kennen één centrale directie. Dit betekent onder andere ook dat wij vanuit Markenhage ook informaticaleerlingen uit de andere scholen in onze klassen hebben. Juist door deze samenwerking kunnen ook deze scholen informatica aanbieden.

  Wat kan je vertellen over jullie aanpak in het aanbieden van de lesstof?
  Er wordt altijd begonnen met de theorie en vervolgens wordt gestart met de deelpraktijkopdrachten om aan het einde van de periode af te sluiten met een grote praktische opdracht.

   

  Lees hier het volledige artikel

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS