Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Komen jongeren eruit met de online studiekeuze?
Categories
Tags
Deel dit artikel
Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?
Tip hier de redactieEen studie kiezen is een onzeker en spannend proces, zeker in tijden van Corona. Sfeer proeven op een open dag en ervaringen opdoen tijdens een meeloopdag zijn voorlopig verleden tijd. Inmiddels bieden scholen talloze online alternatieven. Samen met jongeren praatte en keek Youngworks de afgelopen twee maanden naar online open dagen van mbo’s, hbo’s en universiteiten. Hoe worden online studiekeuzeactiviteiten door jongeren ervaren? Dit is het tweede deel in een serie over online studiekeuze.
Door: Suzanne Dölle | Onderwijs van Morgen.
Jongeren zijn blij met alle online studiekeuze-activiteiten. Toch kunnen die niet tippen aan de fysieke open dagen. Je eigen ervaring is toch de beste raadgever. De fysieke open dag is voor veel jongeren hét startpunt van de zoektocht. Een dagje rondlopen en luisteren en kijken op de informatiemarkt helpen bij het wegstrepen en ontdekken van opleidingen.
Het online zoekproces is daarentegen meer gefocust. Je verdiept je in een paar studies door de website te bekijken, webinars te volgen en te chatten met studenten. Voor verdiepers die voor 1 juni moeten kiezen is dat prettig. Maar verkenners, die zich oriënteren op opleidingen, missen een brede scope. Zij willen niet een uur lang de diepte in. En concrete vragen aan studenten hebben ze nog niet. Zij willen alleen even proeven aan opleidingen binnen een domein om te kijken of het eventueel wat voor ze is. “Na vijf minuten wist ik al dat die studie niets voor mij was, maar ik durfde de webinar niet uit te gaan. Mijn hele naam was in beeld. Straks kom ik nog op een lijst te staan. Ik heb ‘m maar op mute gezet en na een half uur gekeken of het was afgelopen.”
Bekijk hier het volledige artikel.