Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
25 May 2020
Artikel delen

Middelbare scholen gaan door met online lessen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Een aantal middelbare scholen heeft besloten om pas na de zomervakantie lessen in de klas op te starten. Het geeft rust, zeggen ze, om voor de laatste lesweken het afstandsonderwijs voort te zetten. Wel komen leerlingen naar school voor toetsen, mentorgesprekken en sociale activiteiten.

  Door: Arno Kersten | Onderwijsblad.

  Deze week hakt het kabinet de knoop door: krijgen scholen in het voortgezet onderwijs groen licht om, al dan niet gedeeltelijk, open te gaan? Overal in het land zijn de voorbereidingen in volle gang. Maar lang niet alle scholen starten de reguliere lessen in de klas meteen weer op. Een deel van de scholen heeft besloten om het afstandsonderwijs tot aan de zomervakantie voort te zetten.

  Wel vragen ze leerlingen naar school te komen voor toetsen, mentorbijeenkomsten en sociale activiteiten. Het Onderwijsblad sprak met betrokkenen van middelbare scholen – in twee verschillende vakantieregio’s – die het zo zullen aanpakken. Eén van deze scholen wilde nog niet met naam en toenaam naar voren treden in dit artikel, omdat ze deze week eerst de ouders wil informeren.

  Verschillen

  Er zijn verschillen tussen middelbare scholen. Op de ene school hebben ze nog vier of vijf lesweken voor de boeg tot aan de zomer. Op andere scholen zijn het er nog maar een paar. Dat hangt onder meer af van de vakantieregio (noord gaat 4 juli met vakantie, gevolgd door zuid en midden steeds een week later). Maar ook van de eigen schoolplanning, waarbij de laatste weken voor de zomer vaak gevuld zijn met een toetsperiode, afsluitende activiteiten, overgangsvergaderingen, en ga zo maar door.

  “Bij ons resteerden er eigenlijk maar twee reguliere lesweken vanaf 2 juni”, vertelt rector Dorine Pepping van het Nijmeegse Dominicus College (900 leerlingen). “Om voor die twee weken alles om te gooien, dat zagen we niet zitten. Het afstandsonderwijs loopt goed, dat krijgen we ook van ouders en leerlingen terug. Het geeft rust om dat nog even voort te zetten. We hadden het afstandsonderwijs na de schoolsluiting snel opgestart. We hebben het idee dat we het lesprogramma een heel eind hebben afgewerkt.”

  Ook op de Amsterdamse Mavo hebben ze de balans opgemaakt. Ze vallen in vakantieregio noord, die als eerste met vakantie gaat. “We hebben net iets meer dan vier weken over tot aan de zomer. Dat is inclusief toetsen, studiedagen, overgangsvergaderingen en rapportuitreikingen. Ga je voor die paar weken het onderwijs nu weer helemaal op de schop nemen? Voor ons is het antwoord: nee”, vertelt Lars Hoogmoed, één van de twee schoolleiders.

  Bekijk hier het volledige artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS