Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
9 November 2020
Artikel delen

Tips voor het aanschaffen van touchscreen in de klas

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie
  Door: Bas Roset van Kennisnet

  1. Wil ik een schrijffunctionaliteit op het scherm?

  Wat wilt u met een scherm? Wilt u erop kunnen schrijven of niet? Als u tot de conclusie komt dat u geen schrijffunctionaliteit wilt, dan kan een groot formaat televisie al volstaan in plaats van een touchscreen.
  Wilt u kunnen schrijven op het scherm, dan kiest u voor een touchscreen.

  2. Ervaar het schrijven op het touchscreen

  Test de touch- en schrijffunctionaliteit van het touchscreen. Bijvoorbeeld bij een leverancier. Deze functionaliteit kan erg variëren tussen fabrikanten en productlijnen. De verschillende technieken zorgen voor variatie van de schrijfervaring.

  3. Kies ik voor extra bescherming of schrijfervaring?

  Sommige touchscreens zijn beschermd met een glasplaat om beschadiging te voorkomen. De glasplaat zorgt voor extra afstand tot het scherm. Mogelijk gevolg: het schrijven wordt hierdoor minder precies. Weeg dus goed af wat u belangrijker vindt.

  4. Wil ik het scherm makkelijk kunnen verstellen en verplaatsen?

  Wilt u het touchscreen makkelijk kunnen verplaatsen van klas naar klas? Kies dan voor een verrijdbare opstelling in plaats van een vaste plaatsing. Het is sowieso verstandig om te kiezen voor een touchscreen dat in hoogte verstelbaar is.

  5. Ervaar het geluid

  Bij het gebruik van een touchscreen moet het geluid goed zijn. De speakers die tegenwoordig in de touchscreens zitten, zijn meestal goed genoeg voor een vergaderruimte of klaslokaal. Toch is het belangrijk om het geluid voor de aanschaf te testen. Voldoet het geluid niet? Overweeg een ander touchscreen of bestel een soundbar of speakerset om het gebrek aan geluid op te vangen.

  6. Wat wil ik projecteren?

  Voordat u een touchscreen aanschaft, is het natuurlijk goed om een duidelijk beeld te hebben van wat u wilt laten zien op het touchscreen. Touchscreens kunnen op 3 manieren worden gebruikt:

  1. Scherm is verbonden met de laptop van de leraar; u zorgt zelf voor de apparatuur en het beheer.
  2. Scherm is aan de achterkant voorzien van een computer met een specifiek formaat, een zogenaamde Open Pluggable Specification (OPS); de mogelijkheden van het scherm bepaalt u zelf, ook zorgt u voor de apparatuur en het beheer.
  3. Scherm heeft een ingebouwde computer; laat u informeren over de mogelijkheden door de leverancier. Bekijk de mogelijkheden voor samenwerking met aanwezige apparatuur.

  Extra aandachtspunt
  Ook goed om te weten: een touchscreen heeft een eigen besturingssysteem. Als het touchscreen op het netwerk wordt aangesloten, kan dit mogelijk een kwetsbaar punt in uw netwerk worden. Risico: dit kan mogelijk leiden tot een beveiligingsincident. Hoe voorkomt u dat?

  1. Zorg dat het scherm is afgeschermd voor toegang door derden (zowel fysiek als met een wachtwoord op de software)
  2. Zorg dat het mogelijk is om de software van het touchscreen te voorzien van updates en dat het scherm altijd over de meest recente software versie beschikt. Hiervoor kunt u bij uw ict-afdeling of ict-beheerder zijn.
  3. Betrek de ict-afdeling of ict-beheerder van de school bij de keuze van het touchscreen om extra werk na aanschaf of onmogelijkheden in het gebruik te voorkomen.

  7. Hebben we een extra platform nodig?

  Bij het maken van een goede keuze is het ook belangrijk dat u nadenkt of u een extra platform nodig heeft, zoals een samenwerkplatform of leeromgeving. Dit wordt door sommige producenten van touchscreens geleverd bij het touchscreen. Bedenk daarom van te voren of:

  1. Past een extra platform in de huidige informatiearchitectuur van de school?
  2. Heeft maakt de school al gebruik van software die hetzelfde levert als het extra platform?
  3. Voldoet het extra platform wel aan de regels die te maken hebben met informatiebeveiliging en privacy (IBP)?

  8. Zorg voor duidelijke instructies voor de leraar

  Nadat u tot een weloverwogen keuze bent gekomen, besluit u het scherm aan te schaffen. Nadat het op school is geleverd en geplaatst, kan het gebruikt worden. Voordat het gebruikt wordt is het belangrijk om voor duidelijke instructies voor leraren te zorgen. Alleen met duidelijke instructies kunnen zij optimaal gebruik maken van het touchscreen. Een leverancier kan u vaak helpen bij deze instructies.

   

  Klik hier voor de uitgebreide lijst van Kennisnet.

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS