Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
28 April 2020
Artikel delen

Today’s Teaching Tools – Introductie

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Today’s Teaching Tools is een website opgezet door Irene van der Spoel. Haar doel is om collega’s te helpen om vrij beschikbare digitale leermiddelen in te zetten. Hiervoor probeert Irene zo veel mogelijk vrij toegankelijke informatie te publiceren die docenten kunnen gebruiken om digitaal vaardiger te worden, en om hun lessen digitaler te maken.

  In dit artikel legt Irene uit hoe haar website tot stand is gekomen en wat haar doelen zijn.

  Door: Irene van der Spoel | Today’s Teaching Tools.

  Ik was best zenuwachtig, maar ik had me goed voorbereid. Mijn eerste les aan mijn eerste eigen klas, een volle 3-mavo groep, zou zeker een uitdaging worden. Ik stond bij de deur om alle leerlingen te begroeten en ik startte mijn les op. Ik wist dat deze klas vaak als ‘druk’ bestempeld werd, dat er relatief veel zorgleerlingen in zaten en dat het taalniveau Engels ook sterk verschilde. Van tevoren vertelde ik de leerlingen dat ik het een beetje een spannende les vond, en dat ik iets nieuws wilde proberen, om te kijken of iedereen op zijn eigen niveau en met zijn eigen interesse bezigkon. ‘Als je vindt dat de opdracht niet bij je past, steek dan even je hand op, dan kijken we samen hoe we het zo kunnen maken dat jij het ook leuk vindt.’

   

  Ik had mijn les zo opgezet dat ik allerlei digitale tools kon gebruiken voor samenwerkingsopdrachten en interactieve quizzen. In de samenwerkingsopdrachten keek ik online mee, zodat ik elke leerling van feedback kon voorzien en kon complimenteren. Richting het einde van de les had ik de documenten van alle leerlingen gezien en voorzien van feedback; het was een kwestie van tabbladen afgaan en hier en daar een opmerking achterlaten. Ik zag uitdrukkingen oplichten als er een positieve opmerking naast het werk verscheen, en ik zag ijverige toewijding als ik wat feedforward gaf om de Engelse teksten te verbeteren. Binnen de les van 50 minuten had ik het werk van elke leerling gezien en had iedereen persoonlijke aandacht gehad op eigen niveau.
  Bij het afsluiten van de les bedankte ik mijn leerlingen, omdat ze zo enthousiast met mij meegedaan hadden. Spontaan stond de klas op en begonnen ze te applaudisseren. Met rode wangen stond ik aan het begin van mijn onderwijscarrière met twee hele belangrijke lessen: 1. Het allerbelangrijkste is om elke leerling te zien, en 2. Digitale leermiddelen kunnen dat ondersteunen.

  Vanuit dit perspectief ben ik begonnen met het opzetten van deze website en probeer ik zo collega’s en andere geïnteresseerden te helpen om digitale leermiddelen in te zetten. Mijn doel hierin is om leerlingen en studenten op hun eigen niveau, aansluitend bij hun eigen interesse, en vooral aansluitend bij hun eigen kwaliteiten te ondersteunen in het leren.

  Mijn overkoepelende doel is dat we elkaar en onszelf meer mogen gaan zien. Iedereen wil gezien worden. Dit probeer ik te doen in mijn eigen lessen op Hogeschool Utrecht, maar ook binnen mijn gedifferentieerde workshops en escaperooms. Ik weet dat er zo ongelofelijk veel docenten met mij zijn, die ook inzien dat een persoonlijke benadering veel meer oplevert dan welke didactiek dan ook. Zullen we het samen doen?

  Bekijk hier de website voor meer informatie.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS