Tip hier de redactie
Posts
Bekijk overzicht
18 June 2024
Artikel delen

Handreiking AI voor scholen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie
  Bron: Kennisnet
  Artificial intelligence is een veelzijdige en ingrijpende technologie die alle lagen van het onderwijs kan raken. Dit stelt scholen voor nieuwe uitdagingen. Deze handreiking helpt scholen om tot bewuste en verantwoorde keuzes over de inzet van AI te komen.

   

  Bepaal hoe je met AI wil omgaan

  Artificial intelligence is een impactvolle technologie die op uiteenlopende manieren in de samenleving en op school wordt gebruikt. AI gaat niet meer weg; het gebruik van de technologie zal de komende jaren verder toenemen. AI kan het funderend onderwijs ondersteunen, mits bewust gekozen en verantwoord toegepast. Omgekeerd geldt: als AI ondoordacht wordt toegelaten of verkeerd wordt ingezet, kan het ons onderwijs onder druk zetten en grondrechten bedreigen.

  Dit stelt scholen voor de vraag hoe ze met AI willen omgaan. Kennisnet roept schoolleiders op om te bepalen wat ze van AI vinden en hoe ze met de technologie op hun school willen omgaan. Bespreek en bedenk in hoeverre de technologie past bij je onderwijs en de waarden van je school. Dit vraagt om een uitgedachte strategie. Deze handreiking helpt je daarbij.

  De term AI in deze handreiking

  Artificial intelligence is een verzamelnaam van verschillende slimme technologieën. Je komt AI op diverse plekken tegen in de school: van ChatGPT, AI in leermiddelen tot AI in grote standaard softwarepakketten. In deze handreiking gebruiken we de term AI om te verwijzen naar deze verschillende toepassingsvormen. Waar nodig lichten we toe welk type AI we precies bedoelen.

  Zo helpt de handreiking je

  We beschrijven in deze handreiking hoe je tot bewuste en verantwoorde keuzes kunt komen rond de inzet van AI op je school. Met deze adviezen richten we ons in de eerste plaats op de schoolleider, omdat AI als technologie alle lagen van een school kan raken. Dit vraagt om afwegingen en keuzes op schoolniveau die de schoolleider dagelijks maakt.

  Uiteraard is veel van de informatie in de handreiking ook interessant voor andere professionals die zich bezighouden met ict, technologie en AI op school.

  De handreiking helpt scholen op drie manieren.

   

  Lees hier verder

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS