Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
19 November 2010
Artikel delen

24 november: de Week van de Mediawijsheid

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Op dinsdag 23 november zullen Sipke Jan Bousema (AVRO) en Ajouad El Miloudi (KRO) op feestelijke wijze de Week van de Mediawijsheid openen. NOS-nieuwslezer Jeroen Overbeek presenteert de opening, die plaatsvindt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Op woensdag 24 november 2010 gaat de Week van de Mediawijsheid van start. Vanaf die dag kan iedereen in de bibliotheek terecht met al zijn vragen over mediawijsheid en nieuwe media.

  Ruim 600 bibliotheken doen mee aan deze campagne. Speciale mediatrainers zijn aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. En er worden volop extra activiteiten georganiseerd. Van workshops fotobewerking, Wii-competities voor grootouders en kinderen, een crossmediale mediaquiz voor jongeren tot lezingen over mediaopvoeding, Twitter en Hyves voor volwassenen.

  Een campagne over Mediawijsheid, hoezo?
  Veel mensen zijn in de veronderstelling dat we al behoorlijk mediawijs zijn. We leven immers in een snelle wereld waar media niet meer uit weg te denken zijn. We ontvangen 24 uur per dag nieuws en informatie en onderhouden onze relaties via telefoon, e-mail, Twitter, Facebook, Hyves, LinkedIn, Skype, enzovoort. Toch komt uit verschillende onderzoeken een ander beeld naar voren.

  Zo blijken ouders en jongeren minder mediawijs zijn dan verondersteld wordt. Zij weten bijvoorbeeld wel hoe zij betrouwbare informatie moeten vinden op internet, maar passen deze vaardigheden niet altijd toe in de praktijk. Ook jongeren gaan minder goed met media om dan werd gedacht. Ze zijn weliswaar wel heel handig op internet maar niet per definitie wijs. Zo geeft maar liefst 65% van de jongeren persoonlijke informatie prijs via internet.

  Ga naar de bibliotheek!
  Het vinden, maken en begrijpen van media is dus niet vanzelfsprekend. De mediatrainers in de bibliotheek helpen iedereen graag op weg. Via de campagnewebsite www.weekvandemediawijsheid.nl kan nagegaan worden welke bibliotheken meedoen. Hier is ook de Mediawijsheid Quiz te vinden waarmee bezoekers kunnen testen hoe het met hun mediawijsheid is gesteld.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS