Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
25 June 2020
Artikel delen

5G: een kans voor het onderwijs?

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    De voorbereidingen voor een landelijke uitrol van 5G zijn in volle gang. Voorstanders zijn enthousiast over dit supersnelle internet. Tegenstanders vrezen de gevolgen voor hun gezondheid. Wat kan 5G betekenen voor het onderwijs?

    Door: Milou Dekkers | Onderwijs van Morgen.

    5G, de vijfde generatie mobiel internet, is de opvolger van het huidige 4G. Het grootste verschil met 4G is dat er bij 5G snellere dataoverdracht plaatsvindt. Dat maakt dat je bijvoorbeeld minder lang hoeft te wachten tot een pagina is geladen. Verbindingen zijn betrouwbaarder en vallen minder snel weg. Verder ligt de capaciteit hoger: de antennes van de 5G-stations kunnen voor meer devices tegelijkertijd een stabiele verbinding tot stand brengen dan 4G. Daarmee kan 5G de stijgende vraag naar mobiele data aan en biedt het nieuwe mogelijkheden – ook voor het onderwijs.

    Meer mogelijkheden: gepersonaliseerd en op afstand

    Een van die mogelijkheden, die aansluit bij de actualiteit, is afstandsonderwijs. 5G maakt leren op afstand betrouwbaarder, door een stabielere live-verbinding met het leslokaal voor leerlingen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Het maakt onderwijs flexibeler: digitale inloopuren in plaats van huiswerkbegeleiding in de klas. Ook geeft 5G een impuls aan gepersonaliseerd leren: via 5G krijgt de hele klas toegang tot dezelfde informatie. Leerlingen kiezen vervolgens het lesmateriaal dat het beste bij hun manier van leren past en gaan daarmee zelf aan de slag: in hun eigen tempo en op hun eigen moment. Leerlingen die behoefte hebben aan extra ondersteuning, kun je zonder haperingen op afstand begeleiden.

    Onderwijs van de toekomst: virtual reality

    De digitalisering in het onderwijs zet door. Programmeren is op steeds meer scholen een vak en virtual reality (VR) wordt in de toekomst mogelijk net zo normaal als een lesboek. Tenminste, als het netwerk dat aankan. Wanneer een hele klas gebruikmaakt van VR, vereist dat veel dataverkeer en raakt het huidige netwerk overbelast. Het gevolg: haperingen die hinderlijk zijn voor de beleving en het leerproces. Het 5G-netwerk kan VR probleemloos faciliteren. Op onderzoek door het menselijk lichaam, een kijkje in de verschillende lagen van de aarde of een virtueel biologie- of scheikundelokaal waar leerlingen proefjes kunnen doen in virtuele labs. Onderdompelen en ervaren is voor sommige leerlingen de beste manier van leren en VR biedt eindeloze mogelijkheden.

    Bekijk hier het volledige artikel.

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS