Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
28 May 2015
Artikel delen

90% Mbo-scholen tekent voor vakwedstrijden komend schooljaar

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De afgelopen maanden tekende zo'n 90 procent van alle mbo-scholen in Nederland voor deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. Hierin worden studenten van alle niveaus en richtingen uitgedaagd om uit te blinken in hun vak, waaronder voor de ICT-sector. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de 'excellentieregeling' opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het regulier onderwijsprogramma integreren. Op donderdag 4 juni a.s. vindt de officiële kick-off van Skills Heroes plaats bij MBO Utrecht.

  Tijdens vakwedstrijden volbrengen mbo-studenten in een gegeven tijd een opdracht waarop ze worden beoordeeld. Hier komen vaardigheden bij kijken die met reguliere toetsen niet of nauwelijks beoordeeld kunnen worden. Het gaat om kwaliteiten zoals samenwerken, strategisch denken en handelen, praktijkproblemen oplossen en omgaan met tijdsdruk. Kortom, een bijzondere leerervaring en vooral een unieke en waardevolle voorbereiding op de arbeidsmarkt.

  Skills Heroes

  De vakwedstrijden van Skills Heroes worden uitsluitend georganiseerd voor en door mbo-scholen in Nederland. Ze zijn er voor alle leerjaren, niveaus en beroepen, zoals voor ICT-beheerders, applicatieontwikkelaars en webdesigners. Maar bijvoorbeeld ook voor stratenmakers en etaleurs. Skills Heroes stimuleert niet alleen talenten, maar daagt juist alle studenten uit om te excelleren in hun vak. Het ministerie van OCW schreef daarom een 'excellentieregeling' voor de komende vier schooljaren. Hiermee kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden van Skills Heroes verder  integreren in hun kwaliteitsplannen en het bestaande lesprogramma. Zo is er ruimte om meer mbo-studenten aan vakwedstrijden te laten deelnemen.

  Internationaal
  Een aantal winnaars van Skills Heroes mag hun skills daarna op Europees niveau laten zien, tijdens EuroSkills in Göteborg Zweden, december 2016. Sommigen kunnen daarna zelfs door naar wedstrijden op wereldniveau. Aanstaande zomer reizen een aantal winnaars van Skills Heroes 2014 af naar WorldSkills in Brazilië.

  "Deelname aan Skills Heroes kan een vliegende start van een mooie carrière zijn", licht Jos de Goey, directeur Skills Netherlands toe. "We hebben veel voorbeelden van deelnemers waarbij de kansen op de arbeidsmarkt vergroot zijn! Verschillende ex-kandidaten daarvan hebben inmiddels een succesvolle onderneming gestart, zoals Rudolph van Veen. Hij deed in 1988 mee, inmiddels is hij uitgegroeid tot bekende TV-kok van o.a. 24Kitchen."

  Kick-off op 4 juni a.s.

  Om het nieuwe seizoen van Skills Heroes in te luiden vindt er op 4 juni a.s. een kick-off plaats bij MBO Utrecht. Hier vertellen ex-deelnemers over hun ervaringen, zijn er diverse gastsprekers (o.a. Rudolph van Veen) aanwezig en tonen mbo-studenten hun talent. Daarnaast wordt de nieuwe promotiecampagne van Skills Heroes gepresenteerd.

   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS